За дома

Как да избелим и омекотим спалното бельо

Използвайте сок от лимон

10.10.2022г. / 14 34ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Опитвайки се да създадем уют в дома, трябва да мислим за всичко – от обзавеждането, през боите, уредите, аксесоарите и дори спалното бельо. Какви цветове да изберем? Какви материи? Колко би ни струвало това – все въпроси, с които се сблъскваме неминуемо. Ако искаме да запазим спалното бельо по-свежо за по-дълго, трябва да умеем да се грижим за него и да го перем по указанията на етикета. Какво да направим обаче, ако завивките и калъфките ни са бели?

Предлагаме ви трик, с който ще се радвате на перфектно изпрано спално бельо – бяло и меко!

Ето и какво трябва да направите:

Ще са ви необходими:

  • ½ ч. ч. сода бикарбонат;
  • ½ ч. ч. ябълков оцет.

За целта трябва да използвате течен перилен препарат – сложете дозата, необходима за вашето пране – към нея добавете даденото по-горе количество сода. Вместо омекотител сложете оцета. Содата бикарбонат ще подейства за избелване и дезодориране на спалното бельо, при това по напълно естествен начин. Чрез този метод можете да намалите използваното количество прах – просто добавяте по-малко от него и допълнете със сода. Можете да го правите при всяко пране. Оцетът пък омекотява допълнително материята и действа дезинфекциращо.

Друг метод за избелване на спално бельо с лимонов сок

Свързани статии

Ако горният трик не ви допада можете да използвате още по-лесен начин, за да избелите завивките. Към праха за пране добавете сока от един лимон и перете както обикновено. Лимонът ще остави натурален цитрусов аромат, а освен това той съдържа естествена киселина, която ще помогне за избелването на материята.

Ако се борите с упорити замърсявания – добавете сока на ½ лимон и накиснете спалното бельо в разтвор от гореща вода и сока. Нека завивките престоят така един час. Ако имате възможност – можете да ги оставите накиснати и за по-дълго – дори за цяла нощ. След това перете както обикновено.

Избелване с кислородна вода

Ако искате да направите спалното си бельо наистина чисто, можете да използвате този трик – вместо прах за пране, използвайте 1 ч. ч. водороден пероксид (кислородна вода). За да подсилите още повече ефекта, можете да добавите и сода бикарбонат, но в никакъв случай не употребявайте заедно с оцет или белина!

Ако след първото пране все още не сте доволни от резултата – изперете отново като добавите избрания метод.

Съвети за по-бели завивки

Перете завивките поне веднъж седмично – по време на сън тялото ни се освобождава от мъртви клетки, а по-честото пране ще предпази завивките от натрупване на замърсявания.

• Използвайте точното количество прах – противно на логиката – по-голямото количество препарат може да направи завивките, хавлиите и дори дрехите по-груби (а не по-меки).

• За да подсилите действието на праха за пране, използвайте сода бикарбонат.

• Не използвайте белина! Този препарат е базиран на тежки химикали, които, веднъж нанесени, мигновено увреждат тъканите.

• Вместо омекотител, използвайте оцет – той е по-щадящ и запазва тъканите за по-дълго. Освен това омекотителите карат нишките на тъканите да се струпват, което пречи на проникването на праха за пране – и съответно – на по-качественото изпиране.

• Винаги перете на температурата, указана на етикета – прекомерно топлата вода може да увреди цветовете и материите.

• При възможност винаги предпочитайте да сушите спалното бельо на открито – или ако използвате сушилня, намалете градусите, тъй като високата температура може да увреди нишките.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 1 година )