Първо нарязаният праз се запържва в сгорещеното олио. Към него се прибавя измитият ориз. Запържва се, докато стане стъклен, отнема около 5 мин.

Изсипва се постепенно – 1 чаша вода, 1 чаша предварително разтворен бульон в гореща вода. Разбърква се. След това се долива още една чаша вода, прибавя се вторият разтворен бульон. Общо трябва да разполагате с 1 литър вода + 1 литър бульон, които да доливате последователно в ориза.

* Между доливанията не спирайте да разбърквате.

Може да се наложи да се добави още малко вода на око, за да стане оризът по-пухкав. Когато набъбне достатъчно се добавят пармезанът, чери доматите и подправките.

Снимка: личен архив

Вижте още 7 разнообразни рецепти за ризото.