Семейство

Защо българките не раждат повече от едно дете

16.06.2010г. / 11 19ч.
Джадала Мария
Защо българките не раждат повече от едно дете

Стандарт в последните около 50 години за България е семейство с едно дете. Това води не само до отрицателен прираст в населението на страната години наред, но и до намаляване на българите като цяло и опасност от изчезването им след още 30 до 50 години. Истината е, че отрицателният прираст и стандартът „1 дете“ е наложен от много фактори. Ето само част от тях:

Българските жени имат страх от раждането – поколения наред българките са изплашени от митове и приказки за страшно раждане, за нещо ужасно, през което трябва да се мине, за да се стане майка; този страх е внушаван от техните майки, екстраполиран от медиите и цялото общество;
всичко е въпрос на нагласа – позитивно настроените жени не минават през това, но за жалост те са малко;

Българките като цяло не обичат да се ангажират с отглеждане на деца – детето още в количката майката го отбива, за да може да пуши, да излиза, извежда го в градинката не за да е с детето си и да играе с него, а да се отърве, оставяйки го с другите деца, за да пие кафе и пуши с другите майки;

Оправданията с парите – „времената са трудни, едвам едно дете гледаме“ е стандартна фраза, която е убийствена за българското семейство и общество, но често чувана, за жалост; а нима бабите ни са имали повече средства, но са отглеждали по 8-10 деца! истината е, че едно дете не струва толкова скъпо, но българските жени и мъже са глезени и се презастраховат, а и го използват като оправдание, а истинският проблем се крие в някоя от предходните две точки. Редно е да се спомене също, че в последните години законодателството се промени и майката в момента у нас е много по-привилегирована като социално обезпечение, отпуск и права, от средното в Европа;

Няма кой да помага“ – също стандартна фраза, също добър параван. Вярно е, че бабите и дядовците тук се еманципираха и предпочитат да си гледат сериалите пред това да изведат внучетата си на разходка, но също е факт, че у нас на младите се помага много повече, отколкото другаде в Европа или по света.

И така, семействата с повече от едно или две деца у нас са изключение, а за по-добро бъдеще важно е да има повече деца днес. Майки, жени, отърсете се от старомодните си страхове и предразсъдъци и помислете, не за България, а за себе си и знайте, радостта в едно семейство идва с неговата сплотеност и не на последно място – повече деца!

* * *

Време за децата или прекарано в приготвяне на храната?
Отсяване на полезните съвети за майки в Интернет
Възпитание и списание?
Бабите и дядовците, Ах!
Реалити боклук – децата с мисленето са дотук!
Жак Лакан: съвременен поглед към семейството и семейните комплекси
Боят като метод на възпитание
За възпитанието на детето според Махатма Ганди
Осем правила как да бъдем добри родители
Възпитанието на децата и медиите
Мария Монтесори

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
А ( преди 11 години )
Останах е едно дете,защото действително нямах финансова възможност да родя.При положение ,че от 21 годиви брак любимия беше без работа точно когато беше времето за второ дете,че съм гледала сина си в страшната зима на 1990 г. ,че е проходил на газена лампа,че са ме мачкали на опашката в супера ,че не можех да взема една близалка ,че съм гледала в устата с тайната надежда да остане от неговото ядене,че да има 2 залъка и за мен.От 19 годишна не съм спирала да работя като съм ходила на работа,следвала и съм го гледала.Така,че нега да се пишат глупости а да се погледна истината за живото в България. В резултат на този хубав живот на 37 години ме оперираха и така се простих и мисълта дори за 2-ро дете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
pravo kume v ochi ( преди 11 години )
статията казва доста верни неща, но пропуска нещо друго - защо да раждам второ дете като съпругът ми ме изостави когато моето беше на две - не издържа на напрежението - а понеже не се чу и не се видя и детски не съм взимала защото не ми дава бележка за доходите, трета година се развеждам - той не се явява, а от последната ми работа ме махнаха защото всеки месец съм си взимала болничен, ами като е болно кой да го гледа/родителите ми починах на по 60 не доживяха пенсия/ та сега съм безработна а след редица прегледи се оказа че детето е с някаква алергия и пак лепна бързо вирус и пак е на антибиотик дотук 40 лв за два Зината 10тина за смекта ентерол и сие та не разбрах само детските тук къде се вписват и за какво второ и трето дете става дума и кога и как? Тази държава не обича гражданите си - опитва се да ги затрие начело с децата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
Надежда Дякова ( преди 11 години )
Абсолютно съм съгласна с предходното мнение. 1.Насажданите страхове не са мит. У нас едва напоследък се прави нещо за безболезненото раждане и то срещу подобаваща сума. Изобщо не искам да описвам двете си раждания. Само искам да кажа, че бяха в една и съща болница и по случайност (тогава нямахме възможност за избор) при един и същи екип. Разликата беше, че втория път в екипа беше завърнала се от работа в чужбина моя близка. Можете да се досетите и сами, че втория път е било мнооооого по-лесно и то не заради друго, а заради по-човешкото отношение към мен.2.Няма такова нещо като "българките като цяло". Има жени, които имат нужда и от социални контакти, различни от тези на детската площадка. По света хората си наемат бавачки, гледачки или както искате там ги наречете. Но това се заплаща. При нас дали от безпаричие, или заради нашенски манталитет, този вид услуги не са предпочитани.3. Оправданията с парите изобщо не са оправдания. Такива са реалностите. Бабите ни са гледали по 8-10 деца, но животът е бил по-спокоен, критериите са били по-ниски. Сега от люлката вече мислим на какъв език да го запишем, защото, за да е конкурентноспособно в бъдеще, трябва да знае няколко. Да не говорим, че за да не затлъстее от седене над учебниците и пред компютъра, трябва да го запишем на спорт или танци. Дрехите, които се скапват на максимум десетото пране и трябва да бъдат сменени с нови, струват не малко. Нашата майка била по-привилегирована. С какво? С мизерното заплащане на майчинството?! Моля ви, това е направо смешно. Тези дни разбрахме, че бюджета е пострадал от това, че хем си били дали децата на детски градини, хем взимали някакви суми за майчинство. Явно те ще да са най-големите нарушители в държавата. Повече няма да задълбавам, защото ми става мъчно, че останах тук, в България с надеждата, че с моя труд и моите усилия мога да променя нещата, че държавата има нужда от мен и че трябва да съм тук. Била съм наивна, чак глупава.4. Това с еманципираните баби и дядовци нещо сте го объркали. Тия дето гледат сериалите са ПРАбабите и ПРАдядовците. Бабите и дядовците работят, ако има къде. Моите връстници вече има внуци, но не могат да си останат у дома да ги гледат. Трябва да работят поне още десетина до петнайсет години, за да заработят пенсия. Внуците тогава няма да имат нужда от грижи, а по-скоро от някаква подкрепа. А ние, нищо чудно, както е тръгнало, след пенсия да имаме нужда от памперси. Само да не ни се наложи с памперси да ходим на работа!!!Аз съм родила две деца защото съм израснала сама и знам колко е тежко да си сам. Но в никакъв случай не упреквам настоящите ***, защото ние не живеем, ние ОЦЕЛЯВАМЕ. Като нация говоря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Татяна ( преди 11 години )
А това,че живеем в жилища като кутийки някой отчита ли го? Как може след като децата поотраснат, четиричленно семейство да живее в жилище от 50 кв.м.Аз и съпругът ми също искаме да имаме второ дете,но именно горепосочения факт ни спира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Ели ( преди 11 години )
В момента съм в отпуск по майчинство с второто си дете.Оправям се чисто сама с цялото д омакинство,с бебето ,с помощ в училище за голямото дете,и не се оплаквам.Парите не ни достигат въпреки,че мъжа ми работи много.След няколко месеца,когато мина на минималната заплата съвсем ще стане зле.Ето това спира хората да имат много деца-липсата на материална удоволетвореност.Само за справка едно пюре на Нестле е 3,80лв,а детските надбавки са 35лв.Така,че не ми ги разправяйте тезе неща за страх от раждането-страха е после,че няма да се оправиш с нуждите на бебето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
velikolepnata ( преди 11 години )
няма нищо вярно в цялата статия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Маргарита ( преди 11 години )
Направо ми става обидно от тази статия. Имам едно дете на 12г. Мечтаех поне за второ и още мечтая. не ме е страх от раждането, не искам дете, за да се оправдавам да ходя на кафе и да пуша.Но изискванията на времето по отношение на финансите наистина са други. Бащата на детето ми е толкова безотговорен (за разлика от дядо ми, който за съжаление почина), че на практика отглеждам детето сама. САМА - без помощ от родителите ми. Детски и майчински никога не съм получавала, тъй като ми е трудно да докажа доходи. И НЕ ИСКАМ повече никога да чуя детето ми да ми каже, че иска кроасан, а на мен да не ми достигат жълтите стотинки, за да го купя. Да не мога да го изуча( поради простата причина, че училищното ни образование е недостатъчно и трябват и курсове и уроци), да не мога да го пратя на море поне един път....и това е. Душата ми плаче от болка и обида. И ще си умра с мечтата поне за второ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Ela ( преди 11 години )
Великолепната е абсолютно права!Изброените "Фактори" са пълни глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Лалето ( преди 11 години )
Българските жени са страхливи и разглезени. Това е истината ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Penka ( преди 11 години )
Prochetoh statiyata i komentariite. Tryabva da vi kaja, che vsichko napisano e vyarno, makar i da si protivorechat nyakoi neshta. No kato vzemem v predvid, che vsyako pravilo ima izkliuchenie, pravi ste vsichki. Taka e, tejko e v momenta navsyakade, no vapreki tova rajdaemostta po sveta ne e namalyala. Samo v BG.V mnogo strani maikite nyamat i edna sedmitsa maichinstvo i pak rajdat. Nedopustimo e da ostanat semeistvata s edno dete. Az sam gledala moite dve detsa momiche i momche v mnogo malak apartament,po-malko ot 50 kv.m., no vapreki tova gi otgledah, izuchiha se i rabotyat.Pomagat si mnogo.Osven tova vtoroto dete se rajda po-lesno ot parvoto i po-lesno se gleda. Ako sa ot edin pol moje da se polzuvat drehite, igrachkite, uchebnitsite.... Ne se opravdavaite s krizata, zashtoto znaya i takiva koito imat po 4 apartamenta, no imat samo edno dete. Loshoto e, che kato otmine krizata, shte otmine i deterodnata vazrast na maikata. Nai-hubavata vazrast za rajdane e ot 18 do 35 godini(taka kazva akusher-ginekolog ). Jelaya uspeh na vsyaka maika, koyato e reshila da ima dve i poveche detsa.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време