Семейство

Кога да купим първия сутиен

10.04.2011г. / 21 12ч.
Надежда Маринова
Кога да купим първия сутиен

Кога да купим първия сутиен на нашата тийнейджърка? Няма определена възраст, просто идва момент, когато се налага. Обикновено това се случва около 10, 11, а при някои по-слаби фигури, дори на 12-години. Зависи от нивото на женските полови хормони, които започват да изобилстват постепенно през пубертета.

Сигурно някои девойчета се срамуват да подскажат на мама за това. За това майката трябва да е наясно и предварително да е говорила с дъщеря си по темата за съзряването и промените, които настъпват в женското тяло през пубертета – за окосмяването, растежа на гърдите, месечния цикъл.

\n

Не се опитвайте да убедите момиченцето си, че още няма нужда от сутиен. Щом като настоява, явно се безпокои за външния си вид и изпитва неудобство, когато тича или носи по-прозрачна или прилепнала блуза. В този случай може да се започне със спортен сутиен – тип безшевно бюстие. След време, когато е нужно, купете сутиен с чашки.

В началото дъщеря ви може да се срамува, защото никоя от приятелките й все още не носи сутиен, но много скоро ще свикне с него.

2 мита, свързани с носенето на сутиен:

\n

Мит № 1 – сутиенът трябва да се носи 24 часа в денонощието, за да не увисват гърдите. Не е вярно. Сутиенът задължително трябва да се маха нощно време, за да може гърдите да си починат.

\n

Мит № 2 – ранното слагане на сутиен спира развитието на гърдите и те остават малки. Не е вярно. Размерът на бюста е генетично определен и не зависи от ранното или късното слагане на първия сутиен.

Сутиенът е важна част от женското самочувствие, дори когато си на 11. И друго важно нещо, всеки бюст е нормален, независимо дали е малък или голям.

\n

Прочетете още:

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Rebeca ( преди 5 години )
Аз съм на 13 години и от моя клас момчетата ми се подиграват защото съм нямала бюст а аз имам просто не се вижда много.Другите момичета от моя клас имат по голям бюст от мен и това ме притеснява.Има ли някакъв сутиен за мен. Много искам да нося сутиен за да не ми се подиграват а и аз да се чувствам като момиче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимка ( преди 7 години )
Аз съм на 11 и нося бюстие. Гърдите ми не са толкова големи. Но ми е много удобно, когато спортувам. Освен това не ми прозира. Не бързам да слагам сутиен. Чак на 12-13 (ако има нужда де).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 2 rate down comment
ani ( преди 11 години )
V klasa ni ima edno momi4e,na koeto mu trqbva sutien,no to ne iska da nosi.Gardite i sa golemi i vsi4ki govorat za tova.ottam znam 4e ne e zle da nosi6 sutien otrano.(az sam v 5 klas)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 1 rate down comment
анонимка ( преди 11 години )
Аз се развивам бързо майка ми купи два но са ми малки вече а и аз ги нося само когато нямам потници тя вижда че.имам нужда от сутиен но все още не ми е взела имам чувството че тя не е подготвена за моето израстване а пък се притеснявам за това на 12 години съм и когато майка ми не носи сутиен гърдите ни изглеждат почти еднакво имам нужда от пом моля дайте ми някакъв съвет благодаря ви предварително.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37 rate up comment 3 rate down comment
Vanessa ( преди 11 години )
Така aninimka как да кажеш на майка си ли еми лесни е просто и казваш че си притеснява от това и че просто ти е нужен сутиен сигурна съм че *** ще те разбере , Юлиана няма смисъл да се притесняваш като си сигурна че искаш сутиен просто го направи , alex кажи ни в кой град живееш и мога да ти кажа къде в Пловдив близо до училище Благоев има магазин за сутиен има и с малки чашки аз лично от там си купувам , Ани момичетата който носят сутиен не се правят на важно просто им е нужно да носят сутиен и Милена хубаво е да имаш "супер високо самочуствие" а за 11 годишните момиченца те искат или не искат момичетата който имат гърди за да не се притесняват носят сутиен. А колкото за мен аз съм на 12 години имам гърди и нося сутиен за да не ми е неловко ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15 rate up comment 0 rate down comment
sisi ( преди 11 години )
az se razvivam mnogo byrzo ot 8 godi6na imam cikal i gyrdite mi rastat mnogo byrzo nosq malki bustieta no te pak visqt nameknah na maika si no tq ne razbra imam priqtelka koqto kazva 4e ve4e mojebi trqbva da nosq sutien no az ne sym mnogo sigurna zatova iskam da mi kajete kakvo da napravq
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 131 rate down comment
alex ( преди 11 години )
Iskam da vi popitam kude se prodavat sutieni s malki podplunki za deca na moqta vuzrast i da ne sa mn skupi
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 132 rate down comment
raqq ( преди 11 години )
do milena : az sum na 11 i su6to sum visoka i slaba tova nqma ni6to ob6to az na 11 imax ve4e gurdi i nosex sytien
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 100 rate down comment
юлиана ( преди 11 години )
4 rate up comment 100 rate down comment
мира ( преди 11 години )
аз съм на 11 и още не слагам сутиен а бустиен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар