Семейство

Бракът по сметка е най-траен

04.03.2012г. / 16 46ч.
Аз жената
Бракът по сметка е най-траен

Бракът може да бъде по любов, на инат, за легитимиране на бременността, да избягаш от родителите си или по сметка, който е най-стабилен и дълготраен.

Преди да кажете „да“ на сватбата си, трябва да сте наясно с мотивите си и добре да сте претеглили доводите ви „за“ и „против“. Тъжната статистика за България е, че 65 на сто от браковете завършват с развод – това разкри на лекцията си на 3 март (събота) в Пловдив сексологът Наталия Кобилкина.

Защо се женят двойките в Русия и Европа?
По любов се оженили 49 % от запитаните; 10 % – защото така е прието; между 10 и 15 % – по сметка, т. е. да подобрят социалното и материалното си положение; между 5 и 7 % – за да легитимират бременността; 5 % – за отмъщение, т. е. на инат на бившия си любим; 10 % – за да избягат от родителите си и 5 % заради неувереност в себе си, т. е. смятат, че друг няма да ги обича.

Брак по сметка
Кобилкина шокира публиката (главно жени и едва 5-6 мъже), че най-стабилният брак е по сметка. В такава връзка хората влизат без очаквания да има любов. Всеки знае какво иска и какво получава.

Брак по любов и секс
Най-големите разочарования идват, когато хората се женят по любов. Те сключват брак щастливи с обичта си, но минава време и ако не полагат усилия да развиват връзката, любовта се променя.

3 типа брачни двойки
Тези, които са на сексуално, на физическо ниво, обикновено приключват до 3 години. В момента, когато се появи дете в тези семейства, те се разпадат. Това са хора сключили брак по страст, раздялата си обясняват с това, че са били млади, не са обмислили нещата и не са подходящи един за друг.

Вторият тип връзки е на ментално ниво – той е подходящият мъж за мен, тя е хубава жена и добра майка на моите деца. Женят се и след 20 години, когато децата поотраснат се разделят – изпълнили са дълга, отгледали са поколението и сега вече искат да живеят за себе си.

Третият тип брачна връзка е духовната – тя може да бъде вечна. В нея партньорите наистина обичат другата душа и искат не само да получават, но и да дават. Всъщност всяка връзка може да издържи във времето ако двойката се научи да комуникира, посочи Наталия.

В края на лекцията си Наталия Кобилкина призова присъстващите да пуснат дарение в специална касичка за Онкохематологичното отделение към Детска клиника на УМБАЛ „Свети Георги“ Пловдив. С парите от дарителската акция ще бъдат закупени книжки за децата. Когато даваш и получаваш, припомни Наталия философията за обмяна на потока енергия. Сладкодумният семеен терапевт даде част от почивния си ден за пловдивчани, но получи искрено възхищение и подкрепа за делото, с което се е заела – сексуалното ограмотяване на българите.

Снимка: Лаура

Прочетете още:

Коментирай