Семейство

Мама е цар, баба – генерал

09.03.2012г. / 08 43ч.
Надежда Маринова
Мама е цар, баба – генерал

Когато се роди внучето и потърсите помощ от баба и дядо, запомнете основното правило – мама е цар, баба – генерал. Мама и татко задават правилата, баба и дядо се движат по тях. Когато първите отсъстват, вторите поемат ролята и носят отговорността за здравето, живота, културното възпитание и доброто настроение на децата.

Едни от най-честите спорове, които може да стигнат и до кавги, са свързани с моделите на възпитание на малките деца. Не може да няма разлики, тъй като животът се е придвижил напред поне с 40 години. Без да пренебрегваме опита на по-старото поколение или да уронваме престижа му, нека оставим главната роля в семейството на мама и татко.

Най-често недоразуменията могат да дойдат от:

  • часа на лягане;
  • възрастта, от която детето да се запознае с компютъра;
  • отглеждането на кърмачето без вода до 6-ия месец;
  • храненето – защо не бива детето да се насилва да яде храна, която не иска и трябва ли да се изяжда всичко в чинията;
  • навличането с дебели дрехи като застраховка срещу настинка;
  • някои алтернативни методи на лечение – като хомеопатия, ароматерапия и др.

Днес майките кърмят бебетата пред компютъра, както прабабите им са го правили на нивата. Малчуганите на 2-3 години се чувстват в свои води пред екрана. Никой отговорен родител не кара детето си да яде насила коприва или дроб, да не говорим за насилствени методи като пошляпване. Фрази като „Ако не си изядеш крем-карамела, ще ти се разсърдя!“, „Няма да станеш от масата, докато не си изпразниш чинията“, „Обличаш дебелото яке и точка!“ или „Ще ме обидиш, ако не ме послушаш!“ трябва да са вече добре забравено минало.

Детето е на родителите и те носят главната отговорност от него да израсне човек, притежаващ техните ценности и качества. Така че, скъпи прародители, уважаваме ви, но не забравяйте, баба и дядо са на второ място и че мама е цар, а баба – генерал.

Снимка: архив LudiMladi.bg

Прочетете още:

Коментирай