Семейство

Рисунките на децата говорят вместо тях

Любими теми за рисуване на децата

27.08.2012г. / 15 44ч.
Вергиния Генова
Снимка: Ивет Лолова

Снимка: Ивет Лолова

Децата обичат да рисуват! Може би изключенията от това правило са единици. Когато се научат да държат молив, те започват да драскат, чертаят, изобразяват и стават все по-активни в този вид творческо изразяване на себе си. Може би пикът при всички деца е между 3-6 години, след което рисуването става любимо само за някои. Каква ли е причината?

Когато са малки всеки се възхищава на рисунките им. А и да има някои да не ги харесва, малчуганите не се интересуват много, много от общественото мнение. Колкото повече порастват, толкова повече започват да се оглеждат, да забелязват постиженията на другите, да се сравняват и да вземат под внимание оценките на околните. Може би това е причинат някои от тях да търсят себеизява в други изкуства и други дейности, където се чувстват по-сигурни и по-високо оценени.

Но всички малки деца обичат да рисуват и не бива да ги спираме. Летните жеги, есенните следобеди и дългите зимни вечери са идеални за рисуване. Колкото повече картини, толкова по-весело дете.

Според психолозите картините говорят вместо децата. Ако се вглеждате внимателно в тях ще разберете много за чувствата и страховете на детето.

Ако картините са цветни, детето е добре, но ако преобладават черни облаци, бомбардировачи, чудовища може би преминава през тежък период. Всички сме ги чували тези неща и всички като малки сме играли на „Научи какъв си”, използвайки психологически тест да нарисуваш път, къща, вода, планина.

Истината е, че децата имат вътрешна нужда да рисуват. Вместо да се страхуваме да не надраскат тапетите може да им направим стена, върху която да може да рисуват. Или пък като мен, както навремето върху старите грозни тапети бях накачила цяла стена с рисунки. На нас много си ни харесваше и още смятам, че това бяха най-хубавите тапети, които сме имали.

В летните жеги рисувайте с децата си. Ще видите, че е предизвикателство да измислиш и композираш интересна картина, но е и удоволствие да съчетаваш цветове, да изпробваш духащи флумастери, акварелни пастели и да се отдадеш на цветовете. Какви ли картини бихме нарисували, пък ние? Дали по-ярки и весели от децата или по-мрачни? И как ли ще изтълкуват душевното ни състояние?

Снимка: Надежда Маринова

Прочетете още:

Коментирай