Семейство

В каква валута да спестяваме?

Коя валута е най-добре да използваме за спестяване - левове, долари или евро

23.09.2012г. / 11 57ч.
Вергиния Генова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Повечето хора заделят бели пари за черни дни. Кой под дюшека, кой в буркана, кой в банката, но е добре да има за извънредни случаи. Така човек се чувства по-свободен и по-спокоен пред изненадите на живота. Дали ще са приятни и изведнъж ще ни се удаде да отидем някъде на екскурзия или пък ще ни се наложи спешна операция – все изненади, които се нуждаят от скрити ресурси.

Въпросът е не само къде спестяваме и какви лихви очакваме, а в каква валута е добре да го правим към момента?

Левът е вързан към еврото вече 15 години, така че не би трябвало да очакваме трусове и спокойно можем да си позволим да спестяваме и в двете валути.
Като спестяваме се съобразяваме с това и къде ще си харчим парите. Ако сме от хората, които спестяват за покупка в България – най-добре да спестяваме в лева. Освен това, банките най-често дават най-добри лихви точно в левове, макар че напоследък и те сериозно намаляха.

А ако пътуваме често в Европейския съюз е добре да имаме и спестовен влог в евро, за да не трябва постоянно да обръщаме парите ту в лева, ту в евро или в каквато валута най-често ни е необходима.
Но лихвата не е всичко. Ако очакваме, или някой умен и находчив познат, на когото вярваме и който се е доказал като познавач на валутите, ни подскаже, че доларът ще поскъпне към еврото – тогава е най-добре да отделим и част от спестяванията си в долари, за да спечелим от по-високата му цена. За да си струва, трябва да имаме и по-височък влог, който дори и да разделим между трите валути, пак да се получават хубави суми.

Добре е да се ориентираме към стабилните валути – лев, евро, долар, за които има повече информация, повече се пише и има кой да ни упъти. Понякога се случва и да прочетем как монголската тугрица, например, изведнъж е поскъпнала много за няколко дни. Това не трябва да ни подвежда излишно и да си разпиляваме парите. Защото както бързо е поскъпнала, така и може да поевтинее. А и едва ли ще се намерят кой знае колко желаещи да ни продадат тугрици, а и което е по-важно – като решим ние да се отървем от тях едва ли някой ще поиска да ни ги купи обратно.

Изводът: Трябва да спестяваме във валута, за която знаем, че и останалите могат да са заинтересувани да я купят, за да има на кого да я продадем като се наложи.

Друга атрактивна валута е китайският юан (реминби). Засега не се предлага много често, но при интерес от ваша страна някои банки могат да ви го осигурят. Китай се развива много добре, очакват го да стане най-силната икономика в близките двайсетина години и е логично валутата му да поскъпне. Засега китайците се съпротивляват и не й позволяват да го направи рязко, за да не поскъпнат и множеството стоки, които изнасят. Поддържат я вързана към долара, като й позволяват плавно да поскъпва. Но посоката изглежда ясна на всички и тя е, че юанът ще става по-скъп, което го прави привлекателна инвестиция. Стига да имате нужното източно търпение и като китайците да изчаквате мъдро своя шанс.

И все пак си помислете дали искате стойността на вашите спестявания да зависи от капризите на правителствата, та дори и да са китайско, европейско или американско. Не е ли по-добре да се насочите към най-стабилната инвестиция – златото, което не е задължение на никоя страна и не може да се обезцени заради неумението или евентуалните не дотам добри намерения на политиците?

 

Прочетете още:

Коментирай