Семейство

Колата на пушача е особено вредна за децата

28.10.2012г. / 22 00ч.
Надежда Маринова
Колата на пушача е особено вредна за децата

 

Пушенето в колата е особено вредно за пътниците, особено за тези, които седят на задната седалка, а това най-често са децата.

В задната част на купето концентрацията на вредните вещества, съдържащи се във въздуха, три пъти превишава безопасното ниво, пишат сътрудници от Абърдийнския университет в Шотландия.

Проветряването не върши никаква работа – нито включеният вентилатор, нито отворените прозорци.

В рамките на експеримента изследователите монтирали на задната седалка на 85 коли устройство, което анализира състоянието на въздуха по време на целия път. След това предложили на 85 пушачи да шофират тези коли. В 49 случая шофьорите изпушили до 4 цигари, макар че пътуването траело до 2 часа.

Данните от апаратите показали, че концентрацията на вредните вещества в автомобилите представлявала средно 85 микрограма на кубически метър, като границата на допустимото е само 25 микрограма.

„Родителите грешат като смятат, че нищо страшно няма да се случи, ако пушат в колата и издухват цигарения дим през прозореца или включват вентилатора. В колата ще бъде задимено като в бар. А кой родител води детето си на бар! Мама и татко осъзнават, че никотиновият дим е опасен за здравето, но дали осъзнават, че тровят децата си всеки ден?!“ – заявяват учените и приканват да се направи рекламна кампания против тютюнопушенето в колата.

Малко факти:

В цигарения дим има над 4 000 химически вещества, от които 250 са известни като вредни, а над 50 като канцерогенни. Лекарите напомнят, че безопасен цигарен дим не съществува, даже вторичният представлява опасност за здравето. При възрастните хора пасивното пушене предизвиква сериозни сърдечносъдови заболявания, включително исхемична болест на сърцето и рак на белия дроб. Сред кърмачетата то може да стане причина за внезапна смърт. При бременните жени цигареният дим води до раждане на бебе с ниско тегло.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай