Семейство

Все повече мъже се научават да готвят

Мъжете във Великобритания прекарват все повече време в кухнята

26.11.2012г. / 10 45ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Английските мъже готвят повече от жените. Причината – кулинарните предавания по телевизията ги вдъхновяват. До този извод стига мащабно проучване във Великобритания, в което са участвали около 2000 мъже, пише английският всекидневник „Дейли мейл“, цитиран от .

Казват, че пътят към сърцето на мъжа минава през стомаха. Но вместо да седнат и да чакат, докато им бъде сервирано, в един момент те сами поемат ролята на жената – все по-голям брой мъже се застояват в кухнята.

Свързани статии

Британските мъже редовно хващат тенджерите и тиганите и на седмица готвят поне по 4 ястия. С репертоар от само 11 рецепти те наистина могат да направят чудеса в кухнята, показва проучването на Hotpint, фирма за домашни уреди.

Телевизията бълва всякакъв тип готварски предавания и различни състезания, в които известни хора се опитват да готвят. Двама от трима мъже признават, че готвят повече, отколкото баща им и прекарват около 11 часа и половина на седмица в кухнята.

Повече от половината мъже, участвали в проучването, се описват като готвачи аматьори с приключенски стил, експериментират с най-различни подправки, рецепти и техники и така се превръщат в по-добри готвачи от половинките си.

Проучването разкрива, че в повечето случаи мъжете се вдъхновяват именно от мъже готвачи, които с финес и лекота правят най-вкусните ястия по телевизията.

Затова и тенденцията се променя – мъжете вече не остават в кухнята само по празници като Коледа или „Свети Валентин“, за да помагат на жена си.

Две трети от мъжете готвят редовно през седмицата, а една трета от тях готвят за децата си и опаковат храната им за училище, пише още „Дейли мейл“.

Сред ястията, които мъжете смятат, че готвят по-добре от жените, са морска храна, пържоли и пържени картофи. Те се справят блестящо и с традиционни неща като яйца или ястия с къри.

Резултатите от проучването показват още, че през последните две години голяма част от мъжете са изхарчили средно по 498 британски лири за домашни уреди, които да улесняват готвенето.

Почти половината от тях споделят също, че биха инвестирали именно в домашни уреди вместо в нови технологии като таблети. Една четвърт пък казват, че биха се отказали дори от билета си за важен мач, за да инвестират парите в някоя нова технология за кухнята.

Начело на списъка с необходими уреди в кухнята са печката, качествените тигани и тенджери, както и професионалните ножове.

Това провокира и един от най-известните професионални готвачи във Великобритания Тео Рандал да каже: „Наистина е страхотно да видиш толкова много мъже да се ангажират в кухнята. Те експериментират с нови рецепти и наистина създават невероятни нови ястия. Според мен наистина влиянието на кулинарни предавания е голямо.“

Всички новини можете да четете на Dnes.bg.

Коментирай