Семейство

Започва Страстната седмица

Молим се за смирение и прошка

29.04.2024г. / 07 00ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Всяка година православните християни очакват със смирение Страстната седмица, в която преосмислят правилния път, да захранят вярата, да укрепят мира и да защитят единството. Спасителят изкупва човешките грехове чрез жертва – в страдане, болка и любов, и го показва чрез Възкресение.

Страстната седмица – дните преди Великден са дни на тъга и страдания – прелюдия към вечния живот. Всеки ден от седмицата е наречен “велик и свят”. Първите три в църквите се извършва полунощница, утреня, и четене на Евангелието.

На Велики понеделник Исус, влизайки в Йерусалимския храм, се разгневил на събралата се тълпа. Храмът за молитви бил превърнат в тържище и в гнева си Божият син прекатурил масите на търговците.

Затова Великия вторник Исус прекарал в нравствени напътствия. В деня на Светата и Велика сряда Иуда отишъл при юдейските първенци и уговорил предателството на Христос за тридесет сребърника.

Свързани статии

Велики четвъртък е свързан с тайната вечеря, когато е установено тайнствено причастие. След вечеря Христос взел хляб, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и казал: “Вземете, яжте, това е Моето тяло!”.

После вдигнал чашата и казал:

“Пийте от нея всички. Това е Моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за прощение на греховете.” След причастието Христос признал пред своите ученици, че ще бъде предаден. Смутени учениците питали, кой ще стори това, след като попитал и Юда, Христос му отвърнал тъй кротко, че другите не разбрали. Юда излязъл разгневен. След вечерята Христос с апостолите отишъл в Гетсиманската градина, където се отдал на молитви до идването на предателя. На този ден в храмовете се четат дванадесетте откъса от Евангелието, разказващи за Христовите страдания. Кръстът се изнася от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота.

Свързани статии

Велики петък или Разпети петък е посветен на страданията на Исус Христос. Той е съден, бичуван, оплют, бит и показан пред народа в багреница за поругание с тръст в ръка и с венец от тръни на главата. Това е денят, в който Божият син е разпънат на кръст. В това време земетресение разтърсило земята и слънцето било затъмнено. Исус издъхнал, за да избави от смърт човечеството.

През Великата събота Спасителят е бил положен в гроб, изсечен в скалите в Гетсиманската градина.

Според вярванията през тази седмица не се работи на градината, не се впряга добитък, не се язди кон, както и не се преде и шие. Ако на Велики четвъртък домакините перат или простират дрехи, ще вали град придружен с гръмотевици. През дните, отдадени на смирение и размисъл, не се говори високо, за да не се захващат спорове. Ако на Разпети петък времето е лошо, по празниците ще свети слънце.

Коментирай