Семейство

Как да помогнем на партньора, когато е подложен на стрес

Търпението е ключов фактор

29.05.2013г. / 13 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Когато нещо не е наред с партньора ни, обикновено ние сме първите, които разбираме за това. Забелязваме промяна в поведението на половинката, което се изразява в раздразнителност, притеснение, нежелание за комуникация, избягване на интимните моменти, безсъние и други.

Свързани статии

Тази затвореност в себе си понякога се опитва да извика „помогни ми“. Как да постъпим в ситуации, в които половинката ни има служебни проблеми или притеснения от друг характер?

Не можем да стоим и да чакаме да ни съобщят, че имат проблем. Добре е да направим първата стъпка, в случай, че другият се е затворил мълчаливо в себе си. Деликатният подход и комуникация ще предразположат партньора да разкаже за тревогите си.

Ако обаче той се отдръпне и не желае на този етап да разговаря, просто го оставете да се успокои. Нека премине афекта от лошата случка. Тогава той сам ще реши да сподели с вас. Но не допускайте да се изолира.

Временно отменете половинката в някои задължения като пазаруване, част от домакинската работа, грижи около децата, домашния любимец. Това ще отнеме голяма част от напрежението, което задържа в себе си.

Грижете се за партньора и за себе си. Той има нужда от вас. Ето защо поддържайте духа и тялото си здрави, за да бъдете наистина опора на любимия човек.

Споделете на половинката, че вие сте насреща за разговори. Направете мил жест към любимия човек, нещо, което знаете, че ще го накара да се усмихне. Споделете вашето мнение за създалата се ситуация и помогнете със съвет.

Бъдете търпеливи. Това положение не е приятно и за двете страни, но именно търпението е единия от знаците, че вие напълно подкрепяте човека до вас.

Коментирай