Семейство

Как да разговаряме с децата, когато имат неудобни въпроси

Бъдете преди всичко приятел, а след това родител

24.07.2013г. / 10 35ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Във всяко семейство, в което се отглеждат деца, рано или късно идва моментът, в който родителите трябва да говорят със своите тийнейджъри за секса и физиологичните промени, които настъпват. В такива моменти е трудно да се каже кой изпитва по-голямо неудобство от темата, дали са децата или родителите. И в двата случая темата няма как да бъде избегната, а и не трябва.

В наши дни в много малко училища има часове, посветени на темата свързана със секса. Затова родителят трябва да бъде като най-добър приятел и съветник за детето си.

Как да пристъпим към действие?

Много психолози смятат, че е добре разговорите за половото съзряване да започнат преди пубертета. Тъй като момиченцата се развиват по-бързо от момченцата, добре е всяка майка да обясни на дъщеря си за промените, които ще настъпят в тялото й.

Може би е добре бащите да обяснят на момчетата си, че на мъжете в определен период от възрастта започват да се окосмяват лицата им. Детето трябва да е предразположено от малко към такива разговори, защото в пубертета ще се нуждае най-много от съвети. Ще има нужда да задава най-много въпроси и ще чака отговорите им.

Потърсете начин да започнете дискусия. Ако с вашия тийнейджър разговаряте като с приятел, то той ще има нужда да бъде изслушан. Ако в училище вече са обсъждали темата за половото съзряване и секса, нека ви разкаже какво най-много го е впечатлило. Нека разговорът върви свободно и в приятна обстановка, която да предразполага.

Попитайте го дали има нещо, което би искал да знае, но му е било неудобно да попита в час. Не е необходимо да го затрупвате наведнъж с информация. Разговорите трябва да се случват премерено.

В книжарниците се предлагат много книги, подходящи за тийнейджъри. В тях по разбираем начин се обяснява именно за промените, свързани с половото съзряване. Какво да очакваме във всеки един етап, когато се променя тялото. От тези книги или от родителите децата трябва да получат първите насоки и съвети за това какво е безопасен секс.

Много родители не смятат за нужно да разговарят с децата си на тази тема. Всъщност те изобщо забравят за това, че трябва да има комуникация между родител и дете. В пубертета децата са най-крехки и уязвими и се нуждаят най-много от подкрепата на семейството. Затова разговаряйте с тях.

Ако ви е трудно да поставите началото, посъветвайте се с психолог специалист, който да ви насочи как това да се случи. Не забравяйте, че неудобни въпроси няма, особено когато ги задава детето ви. Липсата на комуникация може да предизвика сериозни проблеми.

Коментирай