Семейство

Най-честите грешки, които допускат родителите

Твърде много дисциплина или липсва такава

29.08.2013г. / 12 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Родителството е като втора  професия. Цял живот възрастните се учат от книги, от чужд опит, от децата си как трябва да се комуникира с поколението, което идва след тях. Често те допускат грешки във възпитанието на децата, които подминават, не забелязват и не искат да поправят. Къде грешат най-често възрастните?

Свързани статии

В моментите, в които децата успяват да манипулират родителите си. Най-честата грешка е когато се опитвате да угодите всяко желание на детето само, защото на вас са ви липсвали определени материални блага в детските години.

Твърде много дисциплина или липсва такава

Някои родители прилагат възпитателните методи от техните детски и юношески години. При други,  липсват такива и още по-лошо липсва комуникация. Родителят мисли, че ако направи забележка на детето и се стигне до конфликтна ситуация, то ще се отдалечи от него. Намерете баланса. Трябва да има изградени ясни правила, които детето да знае, че трябва да следва. Това нека не звучи твърде строго. Родителите са тези, които възпитават ценностите в подрастващите. Те са тези, които помагат на децата си да развият редица умения.

Забранявате и отричате

Вашата дъщеря или син са във възраст, в която искат да пробват последните тенденции в облеклото и прическата. Често тези моменти са като шокови за възрастните. Деликатна ситуация, в която дори да не ви харесва избора на облекло или прическа ще трябва да го споделите по деликатен начин.

Вие сте тези, които трябва да напътствате и съветвате. Приятелският разговор е за предпочитане пред забраната. Колкото повече забранявате, толкова по-примамливо е за децата да повторят лошия избор. В разговор те биха могли да разберат защо това не е красиво. Само когато си обяснявате нещата, има ясна комуникация между деца и родител.

Често родителите не забелязват промените в поведението на детето. Те могат да се дължат на депресия, употреба на наркотици и алкохол. 

Литературата за отглеждането и възпитаването на децата,  която почти всички родители купуват, е полезна. Тя дава ценни съвети. Но някои възрастни забравят за родителските си инстинкти. 

Не забравявйте, че всяка крайност е вреден възпитателен модел. 

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
Bashta ( преди 10 години )
5 rate up comment 0 rate down comment
Men ( преди 10 години )
Do majka: Щом си го е казала честно жената не са глупости. Всеки има право да се чувства по свой си начин.Нна теб едно ти е достатъчно, на други не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 1 rate down comment
Майка ( преди 10 години )
До Тройка Ахилова: Пишеш глупости. За мен е прекрасно нещо да съм родител, особено когато детето те гушне и ти каже колко те обича - това ми е достатъчно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 4 rate down comment
Тройка Ахилова ( преди 10 години )
Ужасно е да си родител, скъсваш си ***, живота си даваш - и накрая едно голямо нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар