Семейство

Какво иска да чуе и да ви каже свекървата?

„Не ме подценявай“

02.12.2013г. / 13 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Отношенията между снаха и свекърва биха могли да бъдат относително топли, а също може двете да не си говорят с години. За разбирателството между тях играят роля умението да комуникират, изкуството да правят компромиси, както и останалите членове на семейството. Снахите рядко се замислят за чувствата и усещанията на свекървата. За нещата, които иска да ви каже или има нужда да чуе. Ето някои от тях.

„Приеми ме такава, каквато съм.“ Всеки от вас се е опитвал да промени някой край себе си. Свекървата няма как да я промените. Когато не се опитвате да заменяте някои части от характера й с други, всичко ще бъде наред. Просто приемете нейната ексцентричност и се опитайте да я разберете.

Майките обикновено ревнуват синовете си, защото бъдещите снахи искат да се докажат, наложат и едва ли не да изместят образа на майката. Така че винаги напомняйте на свекърва си колко много е направила за съпруга ви. Как го е възпитала, отбележете, че благодарение на нея той е постигнал успехи в живота. Свекървите имат нужда да чуят „Възпитала си много добре сина си“.

Свекървата ще ви затрупва със съвети, които в повечето случаи ще ви се струват ненужни, остарели и т. н. В тези моменти тя ще усеща вашето пренебрежение, но всичко, което се опитва да ви каже е „Уважавайте моя опит и годините ми“., „Търсете моя съвет“, „ Мога да бъда и полезна“.

В семейните отношения между мъжа и жената понякога се намесва и свекървата, без значение дали е желана или не. Това буди раздразнение у вас и често проблемът вместо да се реши, може да прерасне в скандал, обиди. По-младите са по-емоционални и реагират бурно. Но свекървата в този момент се опитва да помогне по неин начин ( или поне в повечето случаи). Тя иска да бъде чута и да разберете, че за нея семейството е преди всичко и е готова да отнесе всичките ви обиди.

Свекървите искат да бъдат част от семейните активности, празници и приятни моменти. Вие няма как да не усетите нейното желание да ви гостува по-често, особено на празници, защото тя просто иска да ви каже „ Искай съвет от мен за приготвянето на празничната вечеря“, „Ще се радвам да ви гостувам по-често“.

Вашите деца ще се нуждаят от ласките и грижите на баба и дядо. Това е най-голямата награда за възрастните. Когато свекървата е далече от вас, пращайте й често снимки на децата, обаждайте й се.

Свързани статии

Отделете време, в което да й благодарите за помощта. Все за нещо ви е помогнала. Или със съвет, или по друг начин. Купете малко цвете в саксия или пригответе сладкиш, който тя ви е научила да правите.

Ако сте от тези, които са попаднали на разговорливи свекърви знайте, че тези жени обичат разговорите по женски. Тази свекърва ще иска по-често да си говорите. С нетърпение ще очаква въпроси свързани с любимия й син като какво е любимото му ядене. Ще и бъде приятно да разказва за младите си години. Тя просто иска да ви каже „Опознай ме като човек и жена“.

Никоя свекърва не би искала да бъде сравнявана с вашата майка. В моментите, в които сте заедно, само по женски и пиете кафе или домакинствате, тя иска да ви каже „Не ме сравнявай с родителите ти, а ме опознай“, „Не ме подценявай“.

Родителите на съпруга ви биха се чувствали прекрасно, когато на празници се съберете заедно със вашите родители. Често младите гостуват на едните и после отиват при другите възрастни. В тези специални дни свекървата има нужда да чуе за покана, в която всички ще бъдете край трапезата.

Коментирай