Семейство

Как да говорим с детето за секса?

Неудобните разговори, които все пак е добре да проведем с тийнейджъра си

07.03.2014г. / 15 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Сексуалното образование в днешно време е достъпно за децата. Дали чрез глобалната мрежа, дали по неподходящ начин – децата все успяват да се докопат до информация по сексуалните въпроси. Но лошото е, че невинаги тя е вярна и представя нещата такива, каквито са в действителност. Порно съдържанието в интернет блика като фонтан, филмите „за възрастни“ не са недостъпни и затова е редно и родителите да се намесят в тази неловка част от възпитанието.

Недостатъчното сексуално образование в училищата също е една от предпоставките за неинформираност и погрешно впечатление у децата. За много родители сексуалните теми са табу и предпочитат децата сами да стигнат до своите изводи паралелно със съзряването. Но междувременно опасността от нежелани и опасни за здравето ситуации нараства, ако детето не бъде своевременно добре подготвено за всички онези теми, които го интересуват.

Ако децата ви са в тийнейджърска възраст и моментът за неудобните теми наближава – как е редно да действате? Как да говорим с детето си за секса?

Бъдете честни и директни

С увъртания и заобикалки няма да постигнете много. Затова бъдете искрени – това е жизненоважно в разговорите за секса. Дори и във вашата собствена връзка! Ако се чувствате неудобно, нека вашето дете разбере добре защо е така и каква е важността на тази тема.

Бъдете директни и обяснете как протича един нормален полов акт. Ако се налага обяснете им и за оралния секс, нежеланата бременност и болестите, предавани по полов път.

Помислете за техните въпроси

Когато говорите за секс, постарайте се да не звучите като лектор-назидател. Предизвикайте дискусия, насърчавайте детето да ви задава въпроси. Така ситуацията ще стане по-малко конфузна. Изчистете всички съмнения, без да сте осъдителни. Това е и прекрасен момент да подплатите доверието помежду ви – сближаването с тийнейджъра ви ще ви помогне да сте в течение на случващото се в ежедневието му.

Свързани статии

Не се съсредоточавайте само върху фактите

Когато говорите за секс, нека децата да разберат важността на емоционалната страна на интимния акт между двама души. Говорете за чувствата, любовта, ценностите. Научете ги какво означава етиката и колко е важна тя, както и отговорността, която интимната връзка предполага.

Обсъдете излизането на срещи, интимността и последиците

Обяснете на детето, че срещите в никакъв случай не означават, че са длъжни да преминат към интимност ако не го желаят. Ако от другата страна усетят напор в тази посока – да бъдат бдителни и внимателни. Научете ги, че срещите са именно времето, в което е добре да преценят дали човекът с когото излизат е подходящ. Освен това нека стане ясно, че любовта и сексът са две различни неща. Прибързването с интимностите може да доведе до тежки емоционални сривове, ако се окаже мимолетна грешка.

Бъдете отзивчиви

Дръжте всички канали за комуникация на тази тема отворени. Не упражнявайте натиск върху детето задължително да говорите на тази тема, ако му е крайно неприятно. И не се стремете да налагате вашето мнение като единствено меродавно. Предайте му опита си и го оставете да помисли известно време над разговора ви. Ако е нужно обсъдете вашето и неговото мнение след време.

Коментирай