Семейство

Причините, които водят двойките до развод

Най-честите причини, водещи до развод, на които много двойки не обръщат внимание, докато не стане твърде късно

07.04.2014г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Outnow.ch

Снимка: Outnow.ch

Много разводи се случват, защото двойките са пропуснали редица знаци, на които ако бяха обърнали внимание навреме, вероятно разводът би могъл да бъде избегнат! Понякога просто се случва хората да са несъвместими, но да не са го разбрали навреме. Друг път с времето чувствата угасват, или проблемите се превръщат в непреодолим крайъгълен камък. Най-неприятно е, когато единият от вас открие любовта на друго място, докато сте още заедно. Тогава не само ядът, но и обидата са огромни.

Кои са признаците, вещаещи развод, които много разведени двойки са пропуснали по време на съвместния си живот?

„Съпругът ми престана да ме придружава на семейни събирания, делови събития, вечерни партита с приятели.“

Ако вашият съпруг прескача тези брачни ангажименти и всячески ви подчертава, че предпочита да не стои до вас, е лесно да се почувствате отхвърлена и забравена. Той сякаш вече не се интересува от вашите интереси и нужди. Това е така, защото двойките често имат различни очаквания по повод на бъдещото им съвместно съществуване, а задължението, че трябва да правите всичко заедно за много хора е непоносима тежест, която е в състояние да ги отблъсне до краен предел.

„Всеки път, щом се прибирам вкъщи съпругът ми ме „поздравява“ с крясъци за телефонната сметка, разхвърляните му неща, за всичко и всички!“

Караниците и спречкванията не значат задължително, че сте се отправили към бракоразводните документи. Дори обратно – ако избягвате конфликтите, това може да се окаже бомба със закъснител. Неизяснените пререкания и проблеми отключват още по-мощна енергия, която би могла да ви тласне към окончателната раздяла.

Когато сме ядосани, мозъкът губи способността да решава проблеми, да анализира ситуации, просто губи контрол и съсредоточава целия ресурс в това вие да изразите гнева си, да го освободите. Така мозъкът се предпазва от „прегряване“, това е начин да се разтоварите от нагнетената ярост, която е потенциална опасност за нормалното му функциониране. Ще ви отнеме около 30 минути докато се върнете към нормалното си аналитично мислене, след като се успокоите и започнете да решавате проблемите.

„Тя кани цялата рода от нейна страна на всички празници, вместо да прекараме малко време насаме.“

За много мъже натрапчивото присъствие на тъста, тъщата и изобщо роднините от страната на съпругата, е много дразнещо. С течение на времето това напрежение се нагнетява и предизвиква отдалечаване на партньорите и охлаждане на отношенията им.

В някои семейства фамилните мащабни събирания са повод за забавления и весело прекарване. Но това не важи за всеки тип хора. Ако държите на вашето собствено семейство е добре да поговорите по тези въпроси, защото не е редно да разваляте вашето собствено гнездо заради останалите звена на фамилията. Все пак вие сте най-важни!

Свързани статии

„Той винаги харчеше пари за неща, които криеше от мен – инструменти, електроника и др. Върхът на всичко беше когато купи на майка си нова кола и така и не разбра защо се почувствах ядосана и предадена, когато разбрах!“

Скандалите за пари са причина номер 1 за разводи по цял свят. Няма изключение от това правило. Говоренето открито за проблемите е едно от основните решения. Една обща ваканция няма да ви се отрази зле. Отделете специално време за обсъждането на вашия общ семеен бюджет, обещайте си да се изслушвате без гняв и крясъци.

„Започнах да се доверявам на близки и приятели за проблемите в брака ми, вместо да ги обсъдя със съпруга си!“

Тук се потвърждава важността на комуникацията в двойката. На много хора им е трудно да изразяват с думи чувствата и притесненията си. Вероятно се дължи на манталитет, или може би на темперамент. Каквато и да е причината, тя трябва да бъде преодоляна, защото комуникацията е най-важният крепител на една връзка, най-вече на брака.

„Започнахме да си лягаме в леглото по различно време.“

Ако работните ви графици са различни, това е в рамките на нормалното. Но ако го правите тенденциозно, неусетно ще изгубите тотално интимността си. И не става дума единствено за сексуалната близост, а за много по-дълбоката интимност, която само хората, които се обичат и държат един на друг имат.

Коментирай
3 rate up comment 1 rate down comment
Цвети ( преди 10 години )
Тчно така е, аз имах всички признаци преди да се разведа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар