Семейство

5-те най-абсурдни, но и най-разпространени митове за мозъка

Как всъщност тази перфектно синхронизирана човешка машина работи?

12.05.2014г. / 16 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Свързани статии

Но дали този метод работи?

По време на скандалното дело срещу легендарните Judas Priest през 90-те години родителите на две самоубили се момчета, обвиняват групата, че трагедията е предизвикана от текст на тяхна песен, подтикнала децата им към този фатален акт. В крайна сметка съдът решава, че няма обективна причина песните реално да влияят на подсъзнателно ниво и делото е прекратено. Въпреки това, много хора твърдят, че музиката оказва влияние върху човешкото съзнание.

2. Мозъкът да остане в съзнание, след като главата бъде отделена от тялото

Това схващане идва от Средновековието, когато най-популярното наказание било обезглавяването. Има редица разкази и твърдения, че осъдени на смърт са движели очите си, дори са променяли мимиката на лицето си няколко секунди след обезглавяването.

В днешно време по-скоро се смята, че такива феномени могат да се дължат на мускулни конвулсии, предизвикани от остатъчни импулси в нервната и мускулната тъкан, които затихват след най-много 4-5 секунди. Мозъкът не може да функционира без кислород и прекъсването на централните артерии почти моментално го пренася в състояние на кома, шок и в последствие смърт.

1. Алкохолът може да убие мозъчните клетки

Хората, които прекаляват с алкохола, често завършват с неясна реч, невъзможност да движат координирано ръцете и краката си, губят равновесие, дори съзнание. Много от тях страдат от главоболие, гадене и други неприятни странични ефекти от алкохола. Но дължат ли се те на това, че някои от мозъчните клетки са загинали?

Не съвсем. Дори и при заклетите алкохолици мозъчните клетки не умират. Възможно е обаче увреждане на нервните окончания, което води до смущения в предаването на нервни импулси, което от своя страна повлиява нормалната работа на мозъка.

Коментирай
4 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 9 години )
Мозъкът е нещо необятно, може винаги да ни изненада
отговор Сигнализирай за неуместен коментар