Превивате се от смях с приятелите, любимите си хора, близките и семейството, понякога и с колегите, с които прекарвате голяма част от деня си, но не знаете всъщност какво прави този весел смях с телата ви!

Замисляли ли сте се защо е полезно да се смеете по-често и какво се променя в организма по време на искрен и дълбок смях?

Смехът гори калории

Когато се смеете силно и от сърце, сърдечната честота се увеличава с от 10 до 20%, което гори средно по 40 калории повече, в сравнение със спокойното състояние. Ако се смеете в продължение на 10-15 минути на ден, диетата ви ще е доста по-ефективна.

Йога на смеха съществува!

Странно, но факт! Знаем за различни видове йога, но всички те са свързани физически с тялото, с гъвкавостта и позата, чрез които получаваме успокоение и уединения на душата, най-общо казано.

Йогата на смеха е нещо съвсем различно, но отново косвено свързано с тялото, защото както разбрахме вече, смехът оказва влияние върху физическото състояние на тялото. Чрез ръководни техники инструкторите по йога на смеха карат своите последователи да се смеят отначало неосъзнато и малко насила, но впоследствие – неконтролируемо и искрено!

Смехът поддържа сърцето

Знаем, че сърцето е мускул и трябва да бъде добре тренирано в името на неговото здраве! Смехът е вид тренировка, от която не само ще получите стегнат корем, но и здраво сърце, защото продължителният смях увеличава пулса, което е своеобразна тренировка.

Смехът увеличава прага на болката

В едно проучване през 2012 година, учените установили, че редовното добро настроение, придружено с добра доза смях вдига прага на болката с няколко пункта. Това се дължи на прилива на ендорфини.

Още по темата

Мозъкът ви може да различи истинския смях от фалшивия

Странно, но винаги знаем кога някой се смее от сърце, и кога – от учтивост, от лицемерие или просто насила. Според научните данни, когато се подсмихвате има по-голяма активност в префронталния кортекс, което показва, че вие вероятно се опитвате да разберете какво всъщност ви казва човекът отсреща.

Някои хора страдат от астма, провокирана от смях

И това се случва по-често, отколкото си мислите! В едно изследване, в което са участвали 285 деца със симптоми на астма, резултатите от анкетите показват, че 31,9 % от тези симптоми са започнали, когато детето се е разсмяло.

Един от най-разпространените спусъци на астмата и изобщо на респираторните проблеми, е смехът, рязкото закашляне и учестеното дишане.

Смехът помага на кръвоносните съдове да работят по-добре

Изследователи от университетите в Мериленд и Станфорд след проведено проучване заключили, че смехът може да доведе до 22% увеличение на притока на кръв до важните органи. Освен това се повишава и нивото на азотен оксид в кръвта, който има защитен ефект за сърдечносъдовата система.