Семейство

Как смехът помага на организма?

Мозъкът ви може да различи истинския смях от фалшивия

26.06.2014г. / 16 53ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Превивате се от смях с приятелите, любимите си хора, близките и семейството, понякога и с колегите, с които прекарвате голяма част от деня си, но не знаете всъщност какво прави този весел смях с телата ви!

Замисляли ли сте се защо е полезно да се смеете по-често и какво се променя в организма по време на искрен и дълбок смях?

Смехът гори калории

Когато се смеете силно и от сърце, сърдечната честота се увеличава с от 10 до 20%, което гори средно по 40 калории повече, в сравнение със спокойното състояние. Ако се смеете в продължение на 10-15 минути на ден, диетата ви ще е доста по-ефективна.

Йога на смеха съществува!

Странно, но факт! Знаем за различни видове йога, но всички те са свързани физически с тялото, с гъвкавостта и позата, чрез които получаваме успокоение и уединения на душата, най-общо казано.

Йогата на смеха е нещо съвсем различно, но отново косвено свързано с тялото, защото както разбрахме вече, смехът оказва влияние върху физическото състояние на тялото. Чрез ръководни техники инструкторите по йога на смеха карат своите последователи да се смеят отначало неосъзнато и малко насила, но впоследствие – неконтролируемо и искрено!

Смехът поддържа сърцето

Знаем, че сърцето е мускул и трябва да бъде добре тренирано в името на неговото здраве! Смехът е вид тренировка, от която не само ще получите стегнат корем, но и здраво сърце, защото продължителният смях увеличава пулса, което е своеобразна тренировка.

Смехът увеличава прага на болката

В едно проучване през 2012 година, учените установили, че редовното добро настроение, придружено с добра доза смях вдига прага на болката с няколко пункта. Това се дължи на прилива на ендорфини.

Свързани статии

Мозъкът ви може да различи истинския смях от фалшивия

Странно, но винаги знаем кога някой се смее от сърце, и кога – от учтивост, от лицемерие или просто насила. Според научните данни, когато се подсмихвате има по-голяма активност в префронталния кортекс, което показва, че вие вероятно се опитвате да разберете какво всъщност ви казва човекът отсреща.

Някои хора страдат от астма, провокирана от смях

И това се случва по-често, отколкото си мислите! В едно изследване, в което са участвали 285 деца със симптоми на астма, резултатите от анкетите показват, че 31,9 % от тези симптоми са започнали, когато детето се е разсмяло.

Един от най-разпространените спусъци на астмата и изобщо на респираторните проблеми, е смехът, рязкото закашляне и учестеното дишане.

Смехът помага на кръвоносните съдове да работят по-добре

Изследователи от университетите в Мериленд и Станфорд след проведено проучване заключили, че смехът може да доведе до 22% увеличение на притока на кръв до важните органи. Освен това се повишава и нивото на азотен оксид в кръвта, който има защитен ефект за сърдечносъдовата система.

Коментирай
Свободно време