Що се отнася до брака из градските легенди се носят какви ли не митове за злощастието, което сполита двойката след като пристъпи към решаващата крачка. Много хора не смеят да се врекат на половинката си само заради мисълта, че бракът ще съсипе някак отношенията, интимния живот и всичко ще влезе в един безкраен монотонен коловоз, разрушаващ щастието.

Всъщност, има много примери, които опровергават тези човешки резерви. Според изследванията, броят на разводите е по-голям в процентно съотношение при двойките, оженили се преди 25-годишна възраст в сравнение с онези, встъпили в брак след тази преломна хипотетична граница на зрелостта.

Консултантите по семейно планиране тълкуват тези резултати като обясняват, че в по-зряла възраст хората правят по-зрели избори, за които е възможно по-рядко да съжаляват.

За да успокоим онези, които не вярват в брака или се боят от провал заради куп безумни схващания, сме приготвили някои от най-разпространените митове за брака и истините, които ги опровергават.

Мит – Семейните двойки имат по-малко задоволителен сексуален живот.

Истината – В действителност изследванията показват, че женените двойки правят далеч по-добър секс от двойките-новобранци, тъй като добре познават нуждите си, телата си и местата, на които обичат да бъдат докосвани. Понякога за женените двойки е истинско приключение да се отдадат на интимност в пълна къща с деца или роднини, а това прави сексът още по-вълнуващ, споделят някои.

Мит – Съжителството на семейни начала е ОК и обикновено води до брак.

Истината – Двойките, които са избрали да съжителстват дълго време преди да сключат брак обикновено се развеждат по-често според проучванията. Вероятно е на психологическа основа, тъй като партньорите са имали достатъчно време да се запознаят с всички негативни черти и навици на другия, които след подписването на брачните взаимоотношения само се влошават.

Още по темата

Мит – Браковете обикновено оцеляват след изневяра в името на самия брак и децата.

Истината – Да, някои бракове продължават да съществуват след този морален удар, но всъщност повечето приключват, дори и след дълги размишления и опити за скрепяване. След такъв акт на фундаментално накърняване на доверието е трудно бракът да оцелее.

Мит – Колкото по-образовани са жените, толкова по-малко вероятно е да се омъжат.

Истината – Няма основание за това хорско твърдение. Според наблюденията на специалистите, успелите, образовани жени с добра професионална реализация са омъжени в повечето случаи противно на схващането, че нямат време за семейство. Дори публичният образ на една успяла жена негласно предполага присъствието на съпруг.

Мит – От сключването на брака няма особени предимства.

Истината – Има не само законови ползи от сключването на брак, но и редица здравословни такива. Доказано е, че женените двойки (щастливо женените!) живеят по-дълго, имат по-добро здравословно състояние и интимен живот.

Фактите около брака показват, че хората, които се женят в по-зряла възраст имат по-високо образование, нямат деца през първата година от брака и са от една и съща социална прослойка. Според специалистите, тези фактори са едни от най-решаващите за успешното продължаване на брака.
Затова игнорирайте митовете и направете правилния избор!