Семейство

Честит 8-ми март!

Днес е Международният ден на жените

08.03.2015г. / 07 33ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

На 8 март жените по света с гордост празнуват Международния ден на жената. На този ден се отбелязва международното признание на икономическите, политическите, обществените и социалните постижения на жените.

Денят на жената стартира традицията си като социалистически празник, но постепенно става част от културата на много страни по света. Всяка страна прави своя интерпретация на празника.

В някои държави той е ден за почит към майката, в други подчертава човешките права на жените, а в някои дори представлява нещо като комбинация от празници като Деня на майката и Свети Валентин.

За първи път Ден на жената бива честван на 23 февруари 1909 година в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия.

А датата 8-ми март се свързва с първата масова проява на жени работнички през 1857 година в Ню Йорк. На този ден жени от шивашки и текстилни предприятия излизат на масов протест срещу лошите условия на труд и ниските заплати. Малко по-късно се създава и първият женски работнически синдикат.

В България женският празник се отбелязва за първи път през 1911 година в тесен социалистически кръг. През 1915 година е първото му публично честване. След 1960 година празникът става любим на всички жени от всички възрасти и е редовно отбелязван всяка година.

Екипът на Az-jenata.bg днес има двоен празник – освен Международния ден на жената с радост отбелязваме и своя 13-ти рожден ден на 8-ми март! Пожелаваме на скъпите ни читателки да бъдат здрави, успешни, можещи, вдъхновяващи и винаги истински жени!

Честит празник, мили дами!

Коментирай
Свободно време