Семейство

Какво не знаем за подсладителите с нулева калорийност?

Нула калории, но какво още?

24.06.2015г. / 10 10ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Напоследък все по-промотирани стават подсладителите с нулева калорийност. В сравнение с нискокалоричните подсладители, тези с нулева калорийност имат изключително незначителен брой калории на порция.

Сукралозата, например, съдържа 0 калории. Тя е одобрена от Американската асоциация по храните и лекарствата и е широко разпространена и достъпна. Тя присъства в редица преработени десерти и напитки.

Има някои неща, които трябва да се знаят преди да се пристъпи към закупуване на продукт с подсладител с нулева калорийност. Нека отговорим на няколко въпроса за изкуствените подсладители с нулева калорийност.

Оставят ли ви горчив послевкус в устата?

Някои от вредните нулево-калорийни подсладители оставят горчив вкус в устата. Вероятно сте го забелязали, когато пиете някои видове напитки, обявени за такива с нула калории.

Много хора се връщат към храната с нормална захар след като опитат продукт с подобен подсладител.

Подсилват ли вкуса на храната?

Изкуствените подсладители с нулева калорийност ограничават приема на калории. Те обаче „побеждават“ вкуса на останалата храна. Затова е най-добре да предпочетете естествени или нискокалорични подсладители.

Помагат ли за намаляване на калориите?

Всяка храна или напитка, обявена за нискокалорична, кара хората да консумират големи количества от нея, смятайки, че това е безвредно.

Това е заблуда, която води до натрупване на излишни калории. Винаги истината е в баланса и количеството на консумирания продукт.

Безопасни ли са за всички?

Различните подсладители имат различни нежелани ефекти. Някои не са препоръчителни за употреба от хора, страдащи от определени заболявания. Например, аспартамът не се понася добре от хора с генетично увреждане – фенилкетонурия, което не им позволява да метаболизират аминокиселината фенилаланин.

Свързани статии

Безглутенови ли са?

Вероятно на повечето хора не им е хрумнало, че има подсладители, съдържащи глутен. Е, има. Ако страдате от глутенова непоносимост, трябва старателно да проверявате съставките на продуктите с подсладители.

Могат ли да се използват за готвене?

В идеалния случай трябва да се подбере подсладител, който да може да се използва във всички видове готвене.

Запазват ли своята сладост, когато се нагряват?

Зависи от подсладителя, който сте избрали. Аспартамът, например, губи своята сладост при нагряване и има сравнително кратък срок на годност. Следователно, не е подходящ за готвене.

Сукралозата, от друга страна, запазва сладостта си при нагряване и е подходяща за готвене.

Коментирай
Здраве и красота