Семейство

Защо ви растат черни косми по гърдите?

Причини за поява на нежелано и странно окосмяване

20.11.2015г. / 13 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Не стига, че трябва да обезкосмяваме краката, ръцете, подмишниците, ами сега и това – черни, твърди и стърчащи единични косми, подаващи се от ареолите, брадата, гърба, корема? Истински ужас!

Случвало ли ви се е да видите такъв космен натрапник? Много жени страдат от тези ужасни неприятни изненади.

Защо ви растат косми от зърната, лицето и къде ли още не?

Най-честите места, на които се случва такъв спорадичен растеж на гъсти черни единични косми са ушните миди, брадичката, пъпът, зърната. Жените обикновено не очакват от такива места да им поникнат косми и появата им веднага навежда на мисълта за някакъв проблем.

Стърчащите косми от ушите навяват асоциация със стар човек. Никой не иска да се чувства стар, но появата на косми в тези области предизвиква подобна меланхолия.

Гърдите пък са най-женственото и нежно място от женското тяло. Порастването на косми от ареолите загрозява тази нежност, а и рискът от враснали косми там е много по-голям, защото и кожата там е много тънка.

Защо това се случва?

Ако имате няколко самостоятелни неканени госта, каквито са черните твърди косми, вероятно е налице някакъв хормонален дисбаланс. Израстването на такива косми е характерно за период на бременност или менопауза, но разбира се се случва и при други състояния.

Някои лекарства могат да предизвикат поява на косми на странни места. Това са лекарства и хранителни добавки, съдържащи тестостерон, даназол, анаболни стероиди, глюкокортикоиди, циклоспорин, миноксидил, фенитоин.

При някои състояния също е възможна появата на подобно окосмяване – синдром на поликистозни яйчници, например.

Свързани статии

Как да се справим с тези косъмчета?

В най-честите случаи това спорадично окосмяване не говори за сериозен здравословен проблем и слава богу! Затова пинсетите ще станат най-добрият ви приятел. Най-лесният начин да се отървете от единичните излишни косми е да ги изскубете. Това е за предпочитане пред бръсненето, което усложнява повече нещата.

Все пак няма да е зле да си направите някои изследвания или да се консултирате с лекар, за да изключите някакво по-сериозно състояние, което може да предизвика този проблем.

Коментирай
Свободно време