Здраве и красота

5 натурални лека при слънчево изгаряне

Компрес със студено прясно мляко

19.07.2023г. / 07 24ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лятото вече е в разгара си. Обичаме да пътуваме, да събираме слънчев тен, но понякога въпреки всички навременно взети мерки, кожата ни страда от слънчево изгаряне. Първите минути са решаващи за кожата и за нейното бързо възстановяване.

Какво може да ни помогне да облекчим неразположението? Вероятно сте чували за прилагане на кисело мляко върху кожата или пюре от домати. Споделяме още няколко натурални лека, които доказано ще намалят дискомфорта, причинен в резултат на слънчево изгаряне.

Компрес със студено прясно мляко

Студеният компрес с мляко е един от най-бързите и лесни начини да успокоите кожата си. Всичко, което трябва да направите е да напоите мека и чиста памучна кърпа с добре изстудено прясно мляко.

Наложете компреса върху желаните от вас участъци и оставете да действа за около 10-15 минути. След това, ако е необходимо ,сложете нов компрес.

Алое вера

Алое вера има редица ползи за здравето и красотата на кожата. Никога не тръгвайте на път, без кутийка със 100% гел от алое. Ако отглеждате в дома си от растението, преди да отпътувате за лятната ваканция, може да замразите няколко листа от него.

Това ще го запази, а щом пристигнете на мечтаната от вас дестинация, може да го съхранявате отново в хладилник или камера. За да облекчите слънчевото изгаряне нанесете фин слой от гела върху кожата без да изплаквате след това. Добре охладеният гел бързо ще намали болката и възпалението и ще помогне на кожата да се възстанови.

Кокосово масло

Кокосовото масло е едно от най-често използваните в грижата за кожата. Някои дами го прилагат върху кожата си и през летните месеци, за да добият красив загар. Хубавото е, че маслото може да се прилага и като лечебен агент при слънчеви изгаряния.

По желание към него може да добавите и други полезни за кожата съставки като масло от лавандула и гел от алое вера. Получената смес нанесете върху кожата с леки масажни движения без да изплаквате (поне по 3-4 пъти на ден).

Благодарение на лауриновата киселина в кокосовото масло и ценните съставки, съдържащи се в алое вера и маслото от лавандула, кожата ви бързо ще получи нужното облекчение и хидратация.

Царевично нишесте

Царевичното нишесте има копринена текстура и това го прави идеално за облекчаването на слънчеви изгаряния. Направете паста от нишестето с малко количество студена вода. Приложете пастата върху кожата и оставете да действа няколко минути, докато болката и възпалението намалеят. След това изплакнете с хладка вода.

Краставица

Добре изстудените парченца сочна краставица са наш верен съюзник срещу подутите клепачи. Но свежият зеленчук може да бъде наш бърз лек, когато страдаме от слънчево изгаряне.

Свързани статии

Антиоксидантите, които се съдържат в краставицата, спомагат за по-бързото възстановяване на кожата.

Ако изгарянията са в областта на лицето, приложете няколко парченца краставица, като на 10 минути ги сменяйте с нови и добре охладени.

Когато трябва да облекчите по-голяма част от кожата (например гърба, бедрата), направете една или две краставици на пюре в кухненски робот и с него намажете засегнатите участъци.

Снимки: istock

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати