Семейство

Гергьовден е!

Честит празник на всички с имената Георги и Гергана!

06.05.2023г. / 05 01ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

На 6 май празнуваме Гергьовден, един от най-големите празници в народния календар, отбелязван в чест на свети Георги Победоносец. 6 май е официален празник за Република България, ден на Българската армия.

Поверия и обичаи на Гергьовден

Свети Георги Победоносец се почита, както от християни, така и от мюсюлмани. Израснал в богато християнско семейство, той се превръща в ревностен привърженик и защитник на Христовата вяра, поради което е изтезаван жестоко и обезглавен през 288 година от император Максимилиан. Той олицетворява идеалния войн, покровител на войската. Според народните поверия и легенди е славен юнак, змееборец, който спасява девойка от ламята от долната земя и именно този му образ е застъпен в иконографията – светецът пронизва ламя със своето копие, възседнал бял кон.

>> Празнични рецепти за Гергьовден <<

Народните вярвания гласят, че свети Георги и свети Димитър са двама братя близнаци, между които е поделена годината. От Гергьовден до Димитровден е нейната лятна половина, а времето от Димитровден до Гергьовден бележи зимната ѝ половина.

Така Гергьовден предвещава настъпващото лято и поставя началото на новата стопанска година, поради което на празника се спазват много традиции и обичаи, свързани със земеделието, скотовъдството и здравето.

По стара българска традиция на Гергьовден във всеки дом се пече агне, а около празничната трапеза се събира семейството. Задължително е на софрата да присъства и обредният хляб, но е хубаво да има още агнешка дроб сарма, млечни продукти, зелен лук, пресен чесън, варено жито, баница и вино.

3 здравословни рецепти за Гергьовден

Имен ден празнуват Георги, Гергана, Генчо, Гинка, Ганка, Ганя, Ганчо, Георгия, Габриела и всички производни имена. Да сте здрави, щастливи и много усмихнати!

Коментирай