5 задължителни ястия за Гергьовден. Снимка: istock
Гергьовден е един от най-големите български празници. Той е определен като Ден на храбростта и Българската армия. Поради тази причина 6 май е свързан с много и най-различни обреди. В България Гергьовден е почитан както от християни, така и от мюсюлмани. Общото в обичаите е поднасянето на жертвеното агне в чест на светеца.
Денят символично е определян като начало на стопанската година, тъй като свети Георги е смятан за покровител на овчарите. На този ден също така празнуват фермерите и земеделците. Освен агнешкото месо, което е основният елемент на празничната трапеза, на нея трябва да има дроб сарма, варено жито, обреден хляб, млечни продукти, пресен лук и чесън, вино и баница. Не бива да пропускаме и салатата от свежи зелени листни зеленчуци, присъстващи в градината в изобилие в този период от годината. Ето как да подготвите трапезата си за празника.
Може би с умиление си спомняте как в детството ви вашите по-възрастни близки са приготвяли всичко за празника. Е, вече можете да разчитате на себе си и да си приготвите любимите гозби по ваш вкус. А ако искате да се насладите на най-вкусното агнешко печено, опитайте следната рецепта:
Това пролетно ястие може да бъде приготвено и като гарнитура към агнешкото печено или да се хапва като основно ястие. Вижте как да си го приготвите:
Вареното жито макар и да изглежда като нещо много просто, все пак при приготвянето му има някои тънкости. Вижте как да го приготвите по най-добрия начин:
Хлябът за празника заема централно място на трапезата. Можете да го приготвите по много начини, но най-важното е да спазите традицията и да го украсите с орнаменти, които се свързват с Гергьовден. А ето и една от най-вкусните рецепти за гергьовска пита:
Освен че ще ви засити, зелената салата ще ви помогне да запълните стомаха си с необходимото количество фибри. Ако пък добавите към нея оцет, той ще намали пиковете на кръвната захар. Как да си приготвите зелена салата за Гергьовден?