На 29 юни отбелязваме светлия празник Петровден, на който Православната църква почита паметта на свети апостол Петър.

Петър, чието рождено име било Симон, произхождал от бедно рибарско семейство. Бил неук и беден, но силно вярвал в Бога. Неговият брат Андрей, пръв станал ученик на Христа и завел своя брат при Спасителя. Тогава Исус му дал името Петър, което означавало „камък“. С времето Петър станал един от любимите апостоли на Исус. Той го следвал неотлъчно до деня на неговото разпятие.

След Възнесението на Иисус, апостолът вършел много добрини, изцерения и чудеса. През 67 г. сл. Хр. Той поема към Рим. По това време Нерон извършвал жестоки гонения срещу всички, които изповядвали Христовата вяра. Петър бил осъден на смърт и бил разпнат като Исус.

Днес почитаме паметта и на друг светец – апостол Павел, който загинал заедно с апостол Петър.

На трапезата на Петровден се слага прясна пита, баница с масло и сирене, прясно сирене, ябълки – петровки, тиквеник, кутмач, ястия с петел. Според традицията на този ден се правят сборове, така познатите ни събори, правят се курбани, с много песни и танци. 

Трапезата на Петровден

Ритуалите са за предпазване от пожар, гръмотевица и град. Задължително се коли петел (по-бедните са колели пиле), първо, защото той е символ на възкресението и второ, защото той е тясно свързан с историята на апостол Петър. Когато осъждат Исус Христос на смърт, само Петър и още един ученик имали смелостта да го последват в двора на първосвещеника.

Тъй като Петър се е кълнял на своя Господ и приятел, че никога няма да го изостави, Исус му казва, че докато петелът пропее той вече три пъти ще се е отрекъл, че го познава (Лука 22:31-34). След като пропява петелът обаче Петър се сеща за думите на Исус, разкайва се и става един от най-твърдите и ревностни последователи на делото на Христос.

Имен ден празнуват всички, които носят имената Петър, Петьо, Петя, Петрана, Петруна, Пепа, Павел, Павлина, Павлета, Апостол, Камен и други.

Честит празник на всички именици!