5 задължителни ястия за Петровден. Снимка: istock
На 29 юни ще отбележим Петровден, а имен ден ще празнуват хиляди българи. Петровият пост се изпълнява около 2 седмици и макар да не е толкова строг, неговата символика е ясна за всички вярващи – с него биват почетени християните, които са били подложени на гонения. По време на петровите пости се разрешава консумацията на риба, яйца и морски дарове, но въпреки това, на трапезата трябва да присъстват празнични блюда. Кои са те?
Независимо дали сте решили да приготвите петровско пиле, или пък искате да заложите на нещо по-нетрадиционно, една от задължителните храни, които трябва да присъстват на трапезата за Петровден е пилешкото месо. Опитайте тази рецепта, ако искате да зарадвате не само семейството си, но и вашите гости:
Няма как да има празник без любимата на всички баница. И макар за приготвянето ѝ да има много варианти, това, което вълнува всички е вкусът. Ароматът на прясно изпечен хляб е толкова притегателен, че едва ли някой може да му устои.
Как да си приготвите най-вкусната баница за Петровден? Вижте в следващите редове:
Всички знаем, че в основата на здравето стои добрата, регионална храна. И едва ли има плод, който да е „по-български“ от ябълката. Наред с редицата нейни здравни ползи, ароматната ябълка е възпявана в много народни песни и е част от нашата трапеза.
Вижте как да я приготвите, за да бъде тя част от вашия празничен Петровден:
За да бъде още по-разнообразно вашето празнично меню, неизменна част от него трябва да бъде и супата. Но не каква да е – а курбан чорба. Не мислете, че приготвянето ѝ е сложно, стига да имате желание и малко време, можете да постигнете вкус, за който всички да говорят. Как да си приготвите тази традиционна чорба?
Сиренето е още един традиционен български продукт, с който сме закърмени. За да спазите традицията, можете да го направите част от вашата трапеза за Петровден. Вижте как можете да го приготвите:
Приятен апетит и весел празник!