Задължителни ястия за Черешова задушница. Снимка: istock
На този ден се четат молитви за опрощение във всички църкви. Нужно е и да се приготвят жито, хляб, постни сладки, постен кекс, да се вземе червено вино, както и от първите череши за годината, които да се раздадат между живите и да се оставят на гробовете. Християнската традиция повелява също да се раздава милостиня на бедни, да се нахранят гладни, да се извършват добри дела, за да се успокоят и омилостивят душите на починалите близки.
Въпреки че житото е доста „проста“ храна, то заема основна роля във всички църковни обреди и ритуали. Неслучайно Учителят Петър Дънов споделя: „Засега по-здравословна храна от житото няма. Обаче тъй както днес мелят житото и приготовляват хляба, голяма част от хранителните му вещества се губят. Меленето на житото е човешко изобретение. В житото се крият най-мощните, най-благородните сили на живота. Житното зърно е емблема на човешката душа.“
Ето и как да приготвите най-добре житото за Черешова задушница:
Домашният хляб под формата на пита или баница е неизменна част от всеки празник, а традицията повелява, че той ще приеме силата и енергията на този, който го замесва. Ето защо, когато приготвяте хляб, трябва да сте смирени и прощаващи.
Как да си приготвите вкусен домашен хляб? Вижте рецепти тук.
Постните сладки са част от храните, които трябва да се приготвят за Черешова задушница. Ето и една рецепта, която можете да си приготвите лесно и бързо, дори ако сте начинаещи в кухнята.
Ето как да си приготвите постни сладки у дома: Постни сладки балеринки.
Ако пък не харесвате сладки, можете да приготвите постен кекс. Той е по-мек и ще можете да го съхранявате за по-дълго време, запазвайки вкусовите му качества. Как да си го приготвите?