Семейство

5 мита за брака, в които е вредно да вярвате

Създават погрешни представи за съпружеските отношения, които ви правят нещастни

10.10.2019г. / 12 25ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бракът е обект на множество схващания, някои от които безкрайно погрешни и заради което пречещи на успеха на връзката между двамата партньори. Съществуват много митове и стереотипи, които в много случаи са вредни за брака и които пречат на щастието на двойката. Кои са те и защо да не им вярвате?

Защо вторият брак е по-щастлив от първия?

Мит: Съпругът ви трябва да ви е и най-добър приятел

Очакването мъжът до вас да ви е едновременно любим, интимен партньор и приятел, с когото да си говорите, както си говорите с приятелките си, е вреден за брака. Това очакване ви кара да изпитвате гняв, щом започнете да осъзнавате, че между този вид приятелство и другото има голяма разлика. Важно е съпрузите да се научат да разграничават представите си за брака и щастието в него, за да не се разминат в очакванията си от връзката. Всяка нереалистична представа носи негатив, който може да развали отношенията.

Мит: За всеки спор си има разрешение

Всъщност съвсем не е така. Погрешно се смята, че с компромиси и комуникация абсолютно всеки конфликт е възможно да бъде разрешен. Има толкова много други фактори, които са не по-малко определящи за това дали конфликтът е преодолим или не. Ако вярвате в този мит и си повтаряте, че нещата ще се оправят с повече говорене и компромиси, рискувате да се задълбочите във връзка, която не е за вас и която реално ви прави нещастни.

10 правила, които всеки брак трябва да следва

Мит: Старите проблеми изчезват след като се ожените

Нека бъдем честни: връзките се нуждаят от много работа и полагане на усилия, за да просъществуват по най-добрия възможен начин. Ако сте имали проблеми преди брака и се самоубеждавате, че след като узаконите връзката си нещата ще се променят, лъжете се. Същото е като да се убеждавате, че раждането на дете би заздравило отношенията ви. Ако проблемите бъдат заметени под килима, нито брак, нито дете биха ги оправили. Дори биха ги задълбочили.

Свързани статии

Мит: Сексът след брака или изчезва, или се случва рядко, или по-лошо – става скучен

Сравняването на собствения сексуален живот с този на други двойки може да създаде комплекси, които всъщност реално да попречат на успеха на брака. Не забравяйте, че интимните ви отношения зависят от вас и вашите нагласи към тях без значение дали сте във връзка или в брак. При много двойки брачните взаимоотношения дори правят секса още по-хубав.

Каква е тайната на щастливия брак според мъжете?

Мит: Никога не си лягайте сърдити

Този стар мит е много далече от реалността. Колкото и да е неудобно и неприятно да си лягате с гръб един към друг, понякога и това се случва между женените двойки. Излишно е да вярвате в този мит, защото в много случаи е по-добре да преспите и да преосмислите някои градивни решения, отколкото насила да се помирявате без да достигнете до консенсус. Понякога малко сърдене е полезно за връзката.

Коментирай