Да обясниш на малко дете нещата от живота е много трудно. Разговорите за парите са една такава деликатна тема, от която зависят много неща – бъдещето отношение на детето към парите, способността му да спестява, да дарява, да изкарва и уважава парите си, но без да се превръща в материалист и меркантилен човек, който поставя парите като висша ценност.

Изключително трудно е да разговаряме с децата за парите и финансите така, че да формираме правилно отношение към тази деликатна тема, от която зависи както животът им, така и ценностната им система.

Как да възпитаме у детето отговорност към парите

Какво не трябва да казваме на децата за парите и какво трябва?

Не казвайте на малките деца точно колко печелите

Без значение дали семейството ви има възможности или се бори с финансови трудности, по-добре е да не споделяте точната сума, която печелите с децата си, поне докато са в детска подрастваща възраст. Малките деца нямат понятие за числата, стойността на парите и нещата, които купуваме с тях. С времето ще натрупат това знание и ще се отнасят с повече внимание към него. Освен това малките деца не са свикнали с това кои теми са деликатни и не трябва да се разгласяват. Заплатата и бюджетът на семейството ви може да бъде споделен без да искат с останалите деца на площадката или в детската градина. Не знаете какво може да произтече от това. Затова изчакайте с тази тема. За всичко има време.

Как да научим децата за важността на парите

Накарайте децата да разберат, че не всички семейства разполагат с еднакви суми пари

Например, ако вие нямате възможност да купувате нови и скъпи играчки на детето си всеки месец, но то знае, че негово приятелче получава такива играчки и иска същите, трябва да му обясните, че не всички семейства имат еднакви възможности. Същото важи и в обратния случай. Използвайте всеки удобен случай в ежедневието, за да вземете пример от него и да обяснявате на детето какво означава семейният бюджет.

Как да възпитате у детето си бъдещ предприемач?

Още по темата

Не обсъждайте финансовите навици на други семейства пред детето си

Ако не сте доволни от нечие отношение към парите, подразнили са ви с някакво изказване или е възникнал някакъв друг проблем, свързан с парите на ваше приятелско семейство или родители на някое дете от детската градина на вашето, не го коментирайте пред него. Понякога децата имат удивителна способност да чуват неща, които не трябва, въпреки че не си дават вид, че слушат. От това може да има последствия, за които не сте и предполагали.

Финансови уроци за деца от всички възрасти

Говорете с детето за спестяването и смисъла/ безсмислието на скъпите подаръци

Когато детето е малко и не разбира смисъла и стойността на парите, то може да иска скъпи подаръци без да си дава сметка за това. Тези моменти са подходящи да му обясните как стоят нещата и защо не е задължително винаги да се стремим към нещо скъпо. То трябва да разбере за кое според вас си струва да се харчат повече пари и за кое не. Така ще формира свое отношение към парите и ще развие способности за аналитично харчене и спестяване.