Здраве и красота

Как да подобрите качеството на въздуха у дома

За повече свежест и по-малко алергии

30.09.2020г. / 09 05ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Най-голяма сила имат тези хора, които успяват да овладеят гнева и стреса, чрез силата на дишането. Вероятно всеки е чувал или чел, че когато се намираш в напрегната ситуация, за да се противопоставиш на напрежението, е важно да се усамотиш (по възможност) и да направиш няколко дълбоки вдишвания и издишвания. Трябва малко практика, за да осъзнаете, че тази техника срещу стрес наистина помага. Но за тази цел ни е необходим и чист въздух.

В градска среда, в динамичното ежедневие е трудно да направим бягство сред природата, където тя би ни заредила с глътка чист въздух. А у дома? Дали домът ни може да ни осигури чистотата на въздуха, от който се нуждаят белите ни дробове? Отговорът е да, ако добавим към интериора си въздухопречистватели.

Ежедневното почистване и проветряване на помещенията в дома не правят въздуха по-чист, особено ако жилището ни е изложено от страната на улица или булевард. Ако не вярвате, просто наблюдавайте колко бързо праховите частици се натрупват върху повърхностите, които сте почистили. Невъзможно е да бъдем постоянно в среда с максимално чист въздух, защото големият град няма как да ни го предложи. Но можем да създадем своята малка среда в дома си, където да дишаме свободно с помощта на въздухопречистватели.

Това са уреди, които подпомагат отстраняването на замърсителите във въздуха, чрез специални филтри, улавящи по високоефективен начин и малки прахови частици.

Моята първа среща с такъв уред бе, когато гостувах на приятелско семейство с малко дете. Забелязах чаровния пречиствател за въздух AX34R3020WW/EU, 34㎡ на Samsung - най-новата придобивка във всекидневната. Малък, компактен, с чудесен дизайн, който би подхождал на всеки интериор и може да се впише във всяко помещение. Веднага предизвика любопитството ми и исках да разбера повече за него.

Причината моите приятели да закупят такъв уред за дома си, е че детето им страда от алергии, което налага прецизно почистване, но и ги лишава от възможността да ползват ароматизатори. Тук е моментът да споделя, че въздухопречиствателите не са просто нещо модерно, което да си купиш за дома, а те спомагат за подобряване качеството на живот, особено ако страдате от алергии към прах, ако се борите с астма или кожни раздразнения.

Подобрявайки качеството на въздуха у дома или офиса (защото тези уреди са подходящи и за друг тип затворени помещения), ние се грижим за другия свой дом – нашето тяло.

Докато ми разказваха за предимствата му, разбрах, че това е нещо, от което моят дом и моите бели дробове са се нуждаели от дълго време, без да се замислям. Защо? Ето моите размисли накратко:

Страдам от алергия към прах и полени, към аромати на някои препарати за почистване, а неговата 3-степенна система за пречистване извлича големите прахови частици като полените, редуцира количеството на различни вредни газове като формалдехид и улавя над 99% от ултрафиния прах.

Елиминира миризмите при готвене, което е голямо предимство за жилища, които са с отворен тип кухня, като моето. А уредът освен да пречиства има и функция да дезодорира въздуха.

Предимство е, че пречиства въздуха и от вторичен дим, като цигарения.

След пускане на климатик, въздухът невинаги ухае приятно, понякога ми се обостря и алергията, а пречиствателят спомага въздухът да стане по-свеж.

Имам домашен любимец и колкото и да се старая, не успявам да постигам максимално свеж въздух у дома.

Капацитетът, който покрива за пречистване на въздуха е 34㎡ и ми показва в реално време какво качество на въздуха в дома е достигнато.

Лесно се поддържа.

С лекота се борави с него, има четирицветен индикатор, който ясно показва резултатите, като използва LED светлина с 4 цветови вариации, така че да можеш веднага да разбереш колко е чист въздухът.

Има функция Child Lock, която прави невъзможно неволното използване на бутоните за управление. Това е предимство, ако случайно вие или детето ви натисне някое копче. Дизайнът му го прави подходящ и за детска стая, тъй като неговите заоблени форми го правят безопасен за най-малките.

Преди сън, независимо от сезона, обичам да проветрявам спалнята си, но въздухът в нея автоматично става по-мръсен. Още едно предимство на въздухопречиствателя AX34R3020WW/EU, 34㎡ на Samsung е, че той е тих и може да се ползва и нощем, осигурявайки ми свежия, леко охладен и чист въздух за пълноценен сън.

Не на последно място, дизайнът ми харесва и мога да местя уреда в различни помещения с лекота.

Пред по-капризните от мен (а аз определям себе си като труден купувач) стои въпросът само този модел ли мога да закупя? Имам ли избор на въздухопречистватели? Оказа се, че Samsung предлагат още 4 модела, но моят фаворит е пречиствател за въздух c Wind-Free™ AX47R9080SS/EU, покриващ 47㎡. Влюбих се в дизайна. Минималистичен, модерен, истинско произведение на изкуството от ново поколение с близо 60000 микроскопични дупчици.

Освен че има тих режим на работа е много нежен към моята кожа, която е чувствителна. Той с лекота пречиства въздуха, премахвайки до 99,97% от праховите частици, разпръсквайки го нежно, така че да не усещам силна въздушна струя. Към него мога да добавя и друго модулно устройство, ако искам да пречистя въздуха в по-голямо пространство. Кубична форма, а освен в сребристо, мога да си поиграя с цветовете и да добавя още устройства в бяло или златисто.

Лесно се управлява, а най-много ми допада идеята да го правя през смартфона си, ползвайки приложението SmartThings. Едно докосване и управлявам чистотата на въздуха в дома си, докато съм в офиса, докато се забавлявам с приятели. Има си специална аларма, която ме известява, щом филтърът е за смяна. Живея динамично, обичам всичко да става бързо, да е лесно, да ми е удобно, а този въздухопречиствател на Samsung ми позволява да ползвам съвременни смарт технологии, с които толкова съм свикнала. Не на последно място си осигурявам чист въздух за моята антистрес терапия (за която ви споменах в началото) и повярвайте, с въздухопречиствател дишам наистина.

Разбира се, гамата от въздухопречистватели на Samsung предлага още 3 модела, между които може да избирате:

  • Пречиствател за въздух AX60R5080WD/EU покриващ 60㎡, подходящ е за големи помещения, а с помощта на скритите колелца може да го местите лесно от едно в друго. Може да се управлява дистанционно със смартфон.

  • Пречиствател за въздух AX90R7080WD/EU, 90㎡, който отново има голям обхват на пречистване на въздуха, като помага това да се случи бързо, има тънък дизайн. Може да се управлява дистанционно със смартфон.

По-чистият въздух в дома е мисия на всеки от нас, с която подобряваме качеството на живот на цялото семейство.

Коментирай