Семейство

Как родителите отдалечават децата от себе си

Споделяте с други това, което детето ви е доверило или е направило

19.10.2021г. / 14 25ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Комуникацията между децата и родителите е сложен процес. Понякога възрастните се отнасят към малките така, сякаш те не са деца. Истината е, че децата понасят всичко – хубавите и лошите мигове, взаимоотношенията с партньора. Нашите действия понякога правят така, че те да се отдалечат от нас. Вижте как родителите отдалечават децата от себе си.

Позволявате на настроенията ви да повлияят на отношенията ви с децата

Родителите не бива да крият своите емоции, но е важно да намерят начин да ги управляват, да се опитат да се справят със стресовите ситуации. Децата са много чувствителни към нашите нагласи и настроения. Понякога са твърде малки, за да ни разберат, а и от нас се учат как те самите да се справят с трудностите. Твърде много напрежение може да доведе до бурни реакции от ваша страна и в крайна сметка този стрес да се прехвърли върху децата. В дългосрочен план, те биха могли да започнат да ви избягват.

Думи, които изграждат самочувствие в децата

Когато се правите, че ги слушате

Децата са приказливи, имат много за питане и разказване. Когато дойдат при вас, те очакват вашето внимание на 100 процента. Това означава, не да им кажете, че ги слушате и да продължите да гледате в телефона си, телевизора или да вършите нещо друго, а да им покажете, че са приоритет за вас. Само така малките се учат да споделят емоциите си.

Защо емоционалната интелигентност е важна и за децата?

Постоянният разпит за техните проблеми може да ги накара да се почувстват по-зле

Както и неприемането на техните емоции. В сложна ситуация, когато детето е раздразнено, разстроено, е важно да не се задават твърде много директни и натрапчиви въпроси, които могат да провокират още гняв или срам. Всяко дете се справя със стреса по различен начин, а ако сте твърде настоятелни, то може да реши само да се справи със ситуацията.

Свързани статии

Споделяте с други това, което детето ви е доверило или е направило

Особено в негово присъствие, което може да го засрами. Това наранява неговите чувства и занапред то може да започне да пази тайни от вас.

Могат ли нарцисите да обичат истински?

Демотивирате ги, когато показват признаци на самостоятелност

Съвсем нормално е да се притеснявате детето да не се нарани, ако реши да си намаже филия например или е решило вместо вас да измие чиниите. Постоянното отменяне на децата и невъзпитаването им да могат сами да се справят, най-напред вреди на тях самите. Когато например чиниите не са достатъчно добре измити, не налагайте наказания, не се карайте, а обяснете къде е грешката. Постоянната критика отдалечава децата от вас, но също така ги кара да се чувстват недостатъчно добри във всичко, което правят.

Коментирай
Свободно време