Семейство

Думи, които изграждат самочувствие в децата

Малките имат нужда да ги чуват

13.10.2021г. / 11 05ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки здравомислещ, отговорен и любящ родител се надява децата му да растат отговорни, успешни и щастливи и такива да бъдат в зряла възраст. Детството формира живота ни напред, самочувствието включително.

Има много силни фрази, които помагат на родителя да възпита самочувствие в децата си, като „разбирам как се чувстваш“, „прощаваш ли ми“, „гордея се с теб“. Вижте още няколко думи, които са важни за децата и тяхното самочувствие.

„Можеш да разчиташ на мен“ или „Тук съм, за да ти помогна“

Децата също като възрастните се съмняват в решенията, които трябва да вземат, когато искат да направят дадено нещо. Това може да е защото им липсва смелост, не знаят как да го направят или се страхуват да не повторят минали грешки. Тук е вашата роля като родител да им кажете, че могат да разчитат на вас и че имат вашата подкрепа и помощ, ако имат нужда от тях.

Много е важно децата да усещат, че има на кого да разчитат в сложни ситуации. Така се засилва и доверието между родител и дете. Имайки вашата подкрепа, децата по-лесно се справят с по-сериозни ситуации на един по-късен етап от живота си.

Защо емоционалната интелигентност е важна и за децата?

„Сподели ми“ или „Слушам“

Тези думи са тясно свързани с предишните, защото децата имат нужда да бъдат изслушани, когато имат да ни кажат нещо. Ако им кажете, че сега нямате време, вие изпращате противоположно съобщение, защото хем сте казали, че на вас може да се разчита, хем когато имат нужда не сте насреща, за да ви споделят.

Защо понякога е добре да се сравняваме с другите

„Обичам те“

Родителите показват чрез грижа, комуникация и действия като цяло любовта си към децата. Всяка ситуация може да е показателна за детето и да го накара да се чувства сигурно и обичано или обратното. Но показвайки любовта си към тях, децата се нуждаят и от това да чуват думи като „обичам те“. Това също им помага да изградят самочувствие.

5 знака, че сте дете на емоционално незрели родители

„Вярвам в теб“ или „Имам ти доверие“

Когато децата чувстват, че някой вярва в тях и ги подкрепя, за тях това е като всемогъща магия от Хари Потър. Чувстват се силни, можещи, изграждат самочувствие. Но дори и нещата да не им се получат веднага, показвайки, че продължаваме да вярваме в тях, на един по-късен етап от живота им, неуспехите за тях няма да са трагедия, а възможност да направят нещата много по-добре. Доверието гради самочувствие.

Свързани статии

„Поплачи си“

Плачът е напълно естествен процес в определени ситуации, както за големи, така и за малки. Той помага да намалим напрежението, даваме свобода на емоциите си, а това също е важно за нашето самочувствие. Родителите често допускат грешката да изричат фрази като „бъди смел/а“, „мъжете не плачат“, които невинаги работят в положителна посока.

Това може да накара децата да задържат емоциите в себе си, също така може да ги накара да се чувстват така, сякаш омаловажавате техните чувства. Ето защо им позволете да се отпуснат и да си поплачат, разбира се, думите показващи вашата подкрепа и обич са важни.

По материали от brightside.me

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )