Семейство

Как токсичната връзка влияе на децата?

Някои деца боледуват по-често заради стреса

11.07.2022г. / 12 37ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Възрастните често забравяме, че децата също изпитват стрес точно като нас и много често генератор на този стрес сме ние. Според западни изследвания, приблизително 13% от децата изпитват тревожност, защото са в нездравословна среда. Токсичните взаимоотношения между родителите са опасни за настоящия и бъдещ живот на детето.

Токсичността във връзката не се изразява само с насилие. Има редица фактори, които могат да допринесат единият от родителите да не се чувства щастлив с партньора си и дори да не осъзнава, че това вреди на него и детето/децата му. В резултат родителите са по-нервни към децата си, нямат желание да се занимават с тях, да им осигуряват разнообразни занимание и т. н.

Забавният сайт Bright Side разкрива как токсичната връзка влияе негативно на децата.

Често боледуване, прояви на отегчение, тъга

Според западни проучвания, неконтролирането на емоциите може да повлияе на физическото здраве на детето. В същото време при родителите, които могат да управляват емоциите си, децата показват по-добри резултати в учебния процес. Ето защо е важно родителите да не разрешават проблемите със скандали, да не намесват децата в тях по никакъв начин. Някои родители използват детето като манипулация за другия, което отново нанася вреди върху него.

Родителски грешки, които правят децата разглезени

Свикват да бъдат жертва

Когато има психологическо насилие от партньор, което е унизително или потискащо, има непряко насилие и над детето. Децата стават жертви, особено на по-късен етап от живота си, те ще продължават да се чувстват като жертви в по-сложни житейски промени или ситуации, самосъжалявайки се.

Чувство на вина

Когато има трудни времена в едно семейство, развод или връзката между родителите е токсична, децата често се чувстват виновни за създалите се кавги и проблеми. Понякога плачейки, викайки, децата се опитват да сдобрят и обединят родителите си.

5 начина да задълбочите любовта и интимността

Обвиняват себе си

Когато единият от родителите се чувства виновен през по-голяма част от времето, това настроение може да се отрази върху децата му. В някои случаи родителите купуват много играчки и лакомства, за да зарадват детето си, в други случаи не забелязват нищо освен собствената си болка.

Свързани статии

Вярват, че чувствата им не са важни

Детето може да се държи например агресивно или внезапно да стане твърде чувствително. Обърнете внимание, може би това се е случило, когато сте започнали да се карате с партньора си или тъй като вие сте напрегнати по някаква причина в тази връзка, най-малката беля, която детето прави започва да ви дразни и вие му се карате. Нервността на родителите, честите караници на децата също може да повиши тяхната нервност и чувствителност.

Депресирани са

Според западно проучване, депресията при майките е значително свързана с по-малко топлина в родителството и може да доведе до психологически проблеми за тяхното дете в бъдеще. Щастливият родител е бил щастливо дете, не го забравяйте.

Коментирай