Семейство

Изневерих на годеника си, но не искам да го загубя

Въпрос в рубриката „Вашият въпрос – нашият съвет“

02.05.2023г. / 09 04ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Рубриката на Az-jenata.bg „Вашият въпрос – нашият съвет“ ви дава възможност да отправите въпрос, който ви терзае, на имейл info@az-jenata.bg, а психолог Петя Георгиева ще ви отговори.

Днес публикуваме читателски въпрос, като името на автора ще запазим в анонимност. Под въпроса публикуваме отговора на психолог Петя Георгиева.

Въпрос:

Здравейте!

Пиша ви, защото искам съвет. Изневерих на годеника си с колега от работата. Той разбра и поиска да се разделим. Аз обаче не исках да се стига дотук и го молих да опитаме отново да забравим за случилото се и да продължим напред. Той се съгласи. След много разговори и обяснения в един момент нещата наистина потръгнаха. Но дойде момент, в който той просто ми звънна през нощта и ми каза, че трябва да поговорим, не може повече така измъчва се отвътре и иска да се разделим. С нищо не показваше, че се сеща за случилото се, не говореше за това нещо и наистина си помислих, че всичко започва да се оправя малко по малко. Но уви… Прибрах се на следващия ден и седнахме да поговорим, но той беше категоричен, че това е най-доброто решение и за двама ни. Помолих го наистина да помисли и да не прибързва, дори му предложих да потърсим помощ от специалист, защото може би не правим нещо както трябва. За съжаление, той директно ми отказа и каза, че решението го е взел на 95%, при което аз трябваше да се изнеса. Искаше да продължим да поддържаме контакт с цел да преминем по-лесно през това и всеки да поеме по своя път. В рамките на две седмици се чуваме всеки ден, пишехме си, дори няколко пъти се видяхме. Отново говорихме за раздялата, опитвах се да му обясня, че съм осъзнала грешката си и че няма да позволя повече това нещо да се случи, но той просто не иска да опитаме за последно да оправим нещата. Твърди, че е дал максимума от себе си, но просто не може да продължава така, много му е тежко и това, че не го показва, не означава, че не се сеща постоянно за това. След което имаше период от една седмица, в който нито той, нито аз се потърсихме. Аз не го търсех от гледна точка на това да не му досаждам, защото така се чувствах, но не издържах и му писах. Попитах го дали иска да се видим и да поговорим отново. Съгласи се и излязохме. Обаче отново нищо, колкото и да говоря, каквото и да правя, той е решен. Дава ми някакви надежди и в следващия момент ги реже с нож. Споделя как и той не е искал да се стига до това положение и той не иска да сме разделени, но просто не може да продължи. Много му е тежко, както и на мен, постоянно гледа дали съм на линия, както и аз съответно, гледа снимките ни и всичките ни спомени, мисли за мен, както и аз за него. Не знам какво да правя, наистина опитах всичко, но без резултат. Слуша разума си, а не сърцето. Какво да правя? Как да постъпя?Не мога да живея без него, искам отново да бъдем заедно и да продължим напред по-силни от всякога. Това е човекът, за когото винаги съм мечтала, но сгреших и искам да си го върна обратно. Моля ви дайте ми съвет. Ще се радвам, ако ми помогнете и не споменавате името ми никъде. Благодаря!

Отговор:

Здравейте,

Благодаря ви за подробното споделяне и въпросите, разбирам добре ситуацията, в която се намирате вие и партньорът ви, тя наистина е деликатна, тъй като на карта е заложено доверието по между ви. Относно името – разбира се, спазваме пълна конфиденциалност, можете да разчитате на това!

Започвам с отговора си. След изневяра, често ние се опитваме да забравим случилото се, молим за това и половинката. За съжаление обаче това не е възможно да се случи и за двамата партньори, та дори и само за единия. Доколкото разбирам от написаното, вие осъзнавате случилото се, поемате отговорност за него и сте направили избора си да продължите с годеника си. Много е вероятно обаче той да не е бил напълно готов да продължите напред, въпреки че сте имали „много разговори и обяснения“.

Това, което мога да споделя от практиката ми с много двойки, преминаващи през същото, е, че всъщност разговорите и обясненията след изневяра не са достатъчни, за да може двойката да продължи пълноценно напред. Нужно е повече – по-кардинална промяна в отношенията, изграждане на доверието отново, тъй като то в момента е на практика разрушено, а изграждането му е сложен процес.

„Дори му предложих да потърсим помощ от специалист, защото може би не правим нещо както трябва“ – да, в тази ситуация силно препоръчвам работа със специалист!

„Твърди, че е дал максимума от себе си, но просто не може да продължава така, много му е тежко и това, че не го показва, не означава, че не се сеща постоянно за това.“ – Точно така, дори понякога да не показваме дадена емоция, това не я спира да съществува и да ни въздейства, точно затова тук силно препоръчвам работа със специалист, дори и ако само вие имате желание за това! Системният подход във фамилната терапия ни позволява да работим и само с един от партньорите!

Все пак, за да продължите заедно е необходимо и двамата да имате желание и да полагате усилия за това! Пожелавам ви да намерите най-добрия възможен изход от тази ситуация и за двама ви!

Пожелавам успех и оставам на разположение,

Петя

***

Петя Георгиева е психолог, семеен и брачен консултант. За себе си споделя, че е посветена да служи на хора, които изпитват болка и проблеми в отношенията си, искат да са по-удовлетворени, по-щастливи, уверени и целеустремени.

В рубриката „Вашият въпрос – нашият съвет“, психолог Петя Георгиева отговаря на читателски въпроси, които може да ни изпращате на редакционен имейл: info@az-jenata.bg.

 

Коментирай