Семейство

Как да подготвите детето си за първия учебен ден?

Пренастройте графика му за сън

07.09.2023г. / 10 49ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

За всеки родител прекрачването на прага на училището от неговото дете е събитие, което маркира един съвсем нов етап от развитието и живота, както за детето, така и за възрастните. Без съмнение и във вашето съзнание изскачат весели спомени от годините, в които безгрижието и игрите са били основните ви занимания. Но сега вече вие сте родителят и трябва да бъдете опора и закрила за вашето дете. Ако се чудите как точно да го подготвите за първия учебен ден, в следващите редове ще ви дадем някои идеи. Ето ги и тях:

Говорете с детето си

Комуникацията е в основата на добрите взаимоотношения, както между възрастните, така и между тях и децата. Ето защо, преди да прекрачи прага на училището, можете да обсъдите с него какви са чувствата му относно училището, новите дейности, които ще се практикуват там и не на последно място – създаването на приятелства. Можете да попитате вашето дете какво очаква с нетърпение или пък какво би искало да научи. Не забравяйте, че съвсем в реда на нещата е малкият човек да има и своите притеснения. Обсъдете ги и се опитайте да му обясните, че тези чувства са напълно нормални и че вие също сте се чувствали така, когато сте били дете.

Посетете класната стая и училището преди първия учебен ден

Свързани статии

Ако учителите и училищното настоятелство нямат такава практика, вие можете сами да посетите училището няколко пъти заедно с вашето дете. Вижте сградата, влезте вътре, ако е възможно, посетете класната стая и двора. Така ще избегнете прекаленото вълнение и ще подготвите предварително детето за атмосферата, която го очаква.

Опитайте се да научите детето да чете

Любовта към книгите със сигурност е нещо, на което можете да научите детето си. Уверете се, че в дома ви има кът, който е специално предназначен за детски книги и се опитайте да създадете у детето рутина за четене. Нека то само избира книгите, които му харесват. Като допълнение, на рафта с книги можете да сложите и бели листа, както и пособия за рисуване.

Ето кога ще са ваканциите на учениците през новата учебна година

Уверете се, че детето ви може да използва тоалетната самостоятелно

Въпреки че децата, които започват училище не са малки, все още много от тях имат пропуски, когато ходят до тоалетната сами. Ако имате момиченце, научете го, че трябва да се забърсва отпред назад. Ако пък се наложи, обяснете на детето си как трябва да помоли за помощ учителя, ако не може да отиде до тоалетната само. Тренирайте цялата рутина, в това число и миенето на ръце и всички стъпки, които трябва да се спазят.

5 съвета, с които носенето на ученическа раница става по-лесно

Практикувайте заедно основни умения

Убедете се, че заедно у дома сте упражнявали добре базови умения, които ще се наложи детето да приложи, когато е само в училище. Това могат да бъдат прости задачи като например: да разкопчава и закопчава само ципа на якето си и да го закача на закачалка; да отваря и затваря кутията за обяд, както и бутилката за вода или сок; да се събува и обува само (за целта можете да му вземете обувки с лепенки (велкро), вместо с връзки); да се храни само с ръце или прибори.

Вече приемат заявление за помощта за ученици от 1 до 4 клас

Научете детето си да се редува и да споделя с другите деца

Макар и да не ви се вярва, но тези простички умения са от голямо значение, за да успее вашето дете да се впише в колектива на класа. За целта – водете малкия човек на детски площадки или в градинки, където играят деца. Там детето ще може да се среща с други деца и да практикува споделянето на играчки. Научете го колко е важно да умее да споделя и му покажете как да се редува с другите деца и да изчаква реда си.

Настройте графика за сън

Опитайте се лека-полека да се доближите до желаното време за лягане. Ако детето ви е свикнало да ляга късно през лятото, известно време преди започването на училище, започнете да измествате времето за сън. Това ще помогне на детето ви да се чувства по-свежо. Освен това, структурираният график ще позволи на детето ви да получава необходимото количество сън, което пък ще помогне за доброто му емоционално и физическо здраве и развитие.

Коментирай