Семейство

Електронните медицински бележки ще важат само за учениците, без ясла

Уточнението направи д-р Гергана Николова, член на УС на Български лекарски съюз

08.09.2023г. / 17 39ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Премиерът Николай Денков обяви, че от тази година лекарите ще могат да издават извинителни бележки за учениците електронно.

Подготвяме личните профилактични карти за учениците, това, че са минали годишния профилактичен преглед. Тези деца, които трябва да бъдат имунизирани, се имунизират, защото е редно, отивайки на училище да бъдат защитени. Добре е това да не става в последния момент. Вече е осезаем натискът в кабинетите, особено на тези с по-големи педиатрични практики“, каза членът на УС на Българския лекарски съюз и личен лекар д-р Гергана Николова в студиото на „България сутрин“.

Преди старта на учебната година при 7-годишните се прави манту, при 12-годишните – ваксина за морбили, при 17-годишните за тетанус и дифтерия, даде пример специалистът.

За да имаме добро ваксинационно покритие, трябва да обхванем 95-96% от подлежащите. Не би трябвало това да бъде грижа само на личния лекар. Все повече отговорностите за здравето на децата, и не само, остават в ръцете на личните лекари. Нека да имаме по-широко обществено присъствие, трябва да се говори повече за това. След някой друг месец ще започнем да говорим за грипа, а септември – октомври е времето, когато започваме да мислим за противогрипните ваксини“, коментира д-р Николова.

Електронните медицински бележки ще важат само за учениците, няма да важат за децата в яслите и детските градини, уточни пред Bulgaria ON AIR членът на УС на Българския лекарски съюз.

Свързани статии

Ще бъдат издавани по досегашния ред. Електронното здравеопазване не значи дистанционно. Детето трябва да е дошло на преглед в кабинета. Какъвто и да било медицински документ не може да се издаде без присъствен преглед. Вместо да напечатаме тази медицинска бележка тя ще бъде изпратена електронно в Националната здравна информационна система. Постъпвайки там, медицинските бележки ще бъдат препращани към МОН. МОН ще ги препраща към електронните дневници на училищата“, обясни лекарят.

Д-р Николова подчерта, че медицинската бележка се издава, след като ученикът вече е прегледан, а не след като е бил известно време вкъщи.

До този момент не са били нещо съществено тези злоупотреби с медицинските бележки. Аз ги печатам през програмата на компютъра, няма как някой вместо мен да я напечата. Друг е въпросът, че това поставя началото на това цялата информация за здравословното състояние на децата да постъпва в електронната здравна система“, посочи още тя.

Специалистът коментира и друга новост в дигитализацията, според която от 1 октомври лекарствата за диабет и антибиотиците ще се отпускат с електронна рецепта.

Стъпка в правилната посока ще бъде, когато стане невъзможно да си закупите този медикамент от аптеката свободно, без рецепта. Апелирам към пациентите да не се лекуват сами“, настоя д-р Николова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Коментирай