Семейство

4 начина да спрете да омаловажавате себе си

Уважавайте ценностите си

19.09.2023г. / 12 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Не поставяте лични граници. Трудно ви е да казвате „не“ и вместо това казвате „да“, за да не оставите лошо впечатление или да не провокирате конфликт. Не настоявате за нищо. Правите компромиси през цялото време... във връзки, бракове и работа, отношения с роднини. Инвестирате толкова много и получавате толкова малко. Постоянно се оправдавате за някакви неща и омаловажавате себе си.

Всичко това кара ли ви да се чувствате добре със себе си, да сте щастливи? Едва ли!

Вижте 4 начина да спрете да омаловажавате себе си.

1. Поставяйте себе си на първо място.

Как се грижите за вашето Аз? Може би често забравяте за него, защото първо мислите за хората около вас и пренебрегвате себе си. Може би се страхувате, че другите няма да одобрят, ако проявите здравословен егоизъм. Може би твърде много се вълнувате за всичко, което бихте искали да предприемете в живота си или вече сте – „какво ще си кажат хората“.

Как тогава очаквате да бъдете уникални, такива каквито сте? Как очаквате да блеснете в живота, ако заглушавате собствената си светлина? В живота на всеки човек им а поне по един манипулатор и често това може да се окаже роднина, близък, приятел, който да се опитва да ни вмени чувство за вина, че мислим първо за себе си и гледаме да си осигурим комфорта, който желаем.

Бъдете смели. Живейте живота по собствените си правила. Създайте ясни граници за това, което искате и какво не искате.

Спрете да се отнасяте зле със себе си – 5 причини да се промените

2. Спрете да мислите, че всичко зависи от вас.

Всеки човек върви по различни пътища в живота си. Опитът на всеки човек е личен и уникален. И все пак егото ви казва друго. Например чувате някои колеги да се оплакват от служител и предполагате, че говорят за вас.

Защо? Вашето его иска да ви направи център на внимание, дори когато това внимание е негативно и дори когато е невярно. Какво би се случило, ако реагирате на тази ситуация, сякаш става въпрос за вас?

Или какво да кажем, когато хората са критични към вас по фин или не толкова фин начин и вие приемате, че това, което казват, е истина? Градивната критика е важна, но понякога такива хора проектират своята слабост върху вас с надеждата, че ще се почувствате зле. Затова гледайте своя път, често отношенията на хората към вас, не зависят от вас.

Изберете си фея и вижте какво привличате в живота си

3. Уважавайте ценностите си.

Всеки човек си има ценности. Те са нашата неписана книга с правила за това как мислим и се държим в нашия свят, как искаме да живеем, какво искаме да възпитаме в децата си. Повечето хора знаят, че имат ценности – като любов, семейство, приятелство и постижения – но често не могат да ви кажат какви са те, защото ценностите ни живеят дълбоко в подсъзнанието.

И вашите ценности са уникални за вас. Всеки друг има напълно различен правилник за живота си. Така че не приемайте, че всички около вас ценят това, което правите. Важно е да почитате ценностите си всеки ден. Елиминирайте всякакво съмнение в себе си, когато вземате решения въз основа на вашите ценности. И накрая, бъдете наясно, когато ценностите ви не се зачитат във връзката, семейството или работната среда. Повечето връзки се провалят на базата на несъответстващи ценности.

Връзката просто няма да се развива, когато ценностите са компрометирани и от двете страни и няма надежда за истинска комуникация. Почитането на вашите ценности също е много повече от това, което избирате да дадете на другите.

Свързани статии

Става въпрос и за това какво давате на себе си. Ако цените любовта и уважението, ще уважавате тези ценности във всичко, което правите. Ще обичате и уважавате хората около вас, но и ще давате това на себе си и ще изисквате да получите същото от тях.

Тест с котки разкрива личността ви

4. Мечтайте смело.

Повечето хора са толкова фокусирани върху резултата, че не си позволяват дори да помислят или да си представят какво искат, от страх да не би да не го получат. Това се превръща в голяма възможност за хората, които не ви харесват, защото ще ви убедят, че сте се провалили. Поставянето на реалистични мечти ни мотивира да се движим напред към сбъдването им.

Понякога дори не е нужно да ги споделяме на другите. Дори и да сте решили да започнете да живеете по-здравословно, все ще се намери някой, който да се опита да ви убеди, че няма да успеете. Затова следвайте своите цели, без да се поддавате на подобни влияния.

По материали от yourtango.com

Коментирай