Семейство

Започва дванадесетото издание на „Българка на годината“

Отличието носи името на св. Злата Мъгленска

20.01.2024г. / 07 00ч.
Аз жената
Жанна Суслина е носителка на наградата за 2022-а.

Жанна Суслина е носителка на наградата за 2022-а.

За 12-и път започва кампанията за номинации за конкурса „Българка на годината – света Злата Мъгленска 2023“. Наградата се връчва от Изпълнителна агенция за българите в чужбина към Министъра на външните работи на Република България. С тази инициатива ИАБЧ се стреми да насочи вниманието към значимата роля на българските жени в чужбина, които заслужават обществено признание и подкрепа.

Годишното отличие носи името на св. Злата Мъгленска, чиято памет всяка година се почита от Българската православна църква на 18 октомври. Нейният образ символизира традиционните добродетели на българката – красотата, твърдостта и волята в най-тежки ситуации, вкорененото в нея човешко достойнство.

С конкурса „Българка на годината – света Злата Мъгленска“ от институцията искат да изкажат признателността си към всички българки, успели да запазят българското и родните ни традиции зад граница.

С наградата се цели да се покаже колко борбена и силна е българската жена, точно каквато е била света Злата Мъгленска. Тя е българска и гръцка светица, великомъченица, живяла през XVIII век по време на османското владичество на българските земи. Ражда се в бедно българско семейство в село Слатина, Мъгленско, Южна Македония, днес Хриси в държавните граници на Гърция. Злата има още три сестри. Още от малка си проличава нейната рядка телесна и душевна красота, смиреност, благочестивост и чистата, твърда и непоклатима християнска вяра. Рядката хубост на девойката ѝ донася големи изпитания и става повод да понесе страданията на великомъченица. Според житието на светицата млад турчин я издебва и заедно с други турци я отвличат. Той поискал от нея да се отрече от вярата си и да се омъжи за него. Тя не склонила глава дори пред молбите на близките си да се отрече от християнската вяра. Турците като разбират, че не могат да я склонят, дълго и безмилостно я изтезават, а след това я обесват и насичат тялото ѝ на късове. Пречистена в огъня на страданията, Злата Мъгленска предава душата си на Бога на 18 октомври 1795 г. Българската православна църква почита паметта ѝ на 18 октомври всяка година. 

Регламент

За конкурса могат да бъдат предлагани българки, живеещи извън родината, които със своята активност са допринесли за опазването на българското национално самосъзнание и културната идентичност на сънародниците ни по света. Защитават българското национално достойнство; подкрепят развитието на българските сдружения в чужбина; участват в организирането на благотворителни акции и хуманитарни проекти посветени на България; подкрепят популяризирането на българската култура, историческото наследство и традиции в съответните държави.

Номиниращи могат да бъдат:

  • български сдружения от чужбина и техни партньори от България;
  • български медии от страната и чужбина;
  • инициативни групи от българи, организирали се за конкретната номинация от България и чужбина

Създадените за целта инициативни групи от българи, обединени около конкретна кандидатура, изпращат своята номинация. Отделни допълнителни писма за подкрепа, както и спонтанно създадено електронно гласуване чрез тях, не се зачита.

Начин на изготвяне на номинациите:

  • попълва се приложения формуляр с указана в него допълнителна информация.
  • наличието на допълнителни материали на електронен носител, доказващи изтъкваните качества на кандидата е преимущество. 

За повече информация четете в сайта на ИАБЧ.

 

Коментирай