Семейство

Как ще пътуваме с деца в Шенген

Носете всички документи

02.04.2024г. / 11 54ч.
Аз жената
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Макар България вече да е в Шенген по въздух и вода и единственото изискване е да се носи само международен паспорт за деца до 14 години, е по-добре да носите и всички останали документи – акт за раждане, декларация на другия родител, че е съгласен детето да пътува, пише Dnes.bg.

Пред БНР адвокатът по семейно право Йорданка Бекирска допълни, че полицията е в правото си на случаен принцип да изиска проверка на нас, като родители, във всеки един момент, особено ако усетят нещо съмнително. Личен документ и придружаващ родител или възрастен са достатъчни за напускане на територията на България в посока Шенгенското пространство, поясни Бекирска. Границата на България се разширява до територията на всички държави, които са част от Шенгенското пространство – така специалистът по семейно право онагледи промяната след частичното приемане на страната ни в Шенген.

Свързани статии

Гранична проверка вече няма да има, но това не означава, че няма да има никаква проверка. Проверките на полицейските органи по летищата са така насочени, че видят ли деца, имат право незабавно да поискат документи на децата и на придружаващите ги възрастни“, заяви адвокат Бекирска. Затова тя съветва пътуващите с деца да бъдат подготвени за евентуални проверки на случаен принцип.

Ако има подадена информация за явен риск от „отвличане“ на детето от родител, проверяващите могат да влязат в базата данни и ако детето е в тази база данни, то няма да излети, уточни експертът.

Децата имат самостоятелно право да пътуват и да се придвижват – това е международен стандарт, те имат право на краткосрочни пътувания. Липсата на съгласие на някой от родителите децата да пътуват краткосрочно може да бъде защитена по новия законодателен ред – като се водят дела пред районен съд, коментира още Йорданка Бекирска.

Коментирай