Какво се прави на Богородични заговезни? Снимка: istock
На 31 юли отбелязваме един от най-големите църковни празници - Богородични заговезни. Те поставят началото на Богородичните пости. Самият пост започва на 1 август и продължава до 15 август, когато е големият християнски празник Успение на Пресвета Богородица. Важно е да се отбележи, че постът е кратък, само две седмици и свършва на Голяма Богородица.
По време Богородични заговезни в понеделник, сряда и петък се спазва строг пост и според църковните канони се консумират сурови плодове, зеленчуци, храна, която не е термично приготвена – сухоежбина.
Във вторник и четвъртък не се консумира олио, а в събота и неделя се разрешава растителна мазнина и вино.
На 6 август, когато отбелязваме Преображение Господне се разрешава консумацията на риба.