Снимка: iStock
На 5 декември отбелязваме празника на св. Сава, известен още като Савинден или Савовден. Имен ден празнуват всички с имената Елисавета, Сава, Савина, Славка. По традиция на този ден се приготвят вкусни ястия и обредни питки, за да се отбележи празникът.
Ето кои три ястия трябва да присъстват на трапезата:
На този ден обичаят повелява да се омеси и опече домашен хляб. В миналото имало традиция жените, които искали да заченат, да приготвят обреден хляб.
Жената започвала да пресява брашно със сито, обърнато наопаки, а най-старата жена ѝ казвала „Обърни, чедо, ситото, че да ти се обърне коремът“ и вярват, че след като раздаде омесения и опечен обреден хляб на кръстопът, до година рожба ще добие.
На всеки голям празник традицията отрежда да се направи домашна питка, за да се почете паметта на светеца или светицата.
По стара традиция на деня на свети Сава за здраве и благоденствие е трябвало да се пържат мекици и да се раздават на съседите. Българите се подготвят и за Никулден – 6 декември. Емоционално свързван с дните на Варвара и Сава, той е своеобразна кулминация на предпразничната новогодишна обредност.