Семейство

Деца индиго и кристални деца

08.08.2009г. / 14 09ч.
Аз жената
Деца индиго и кристални деца

За децата индиго и кристалните деца се говори отдавна, но всъщност - малко се знае. Често подценяваме тези деца, не знаем как да работим с тях, как да ги възпитаваме. Важно е да знаем, че тези деца са много различни. Основната разлика - дясната ориентация на мозъка. Това ги прави изкключително чувствителни най-вече към заобикалящия ги стрес и към храната (често правят хранителни алергии).

Тези специални деца работят предимно с дясната половина на мозъка си - те са креативни, интуитивни, с въображение и силно емоционално интелигентни. Нашата (българска, европейска) култура е основно с лява ориентация на мозъка, т.е. най-вече рационална и логична. Трудностите започват, когато детето започне училище и трябва да се адаптира. Дясно-мозъчно ориентираните учат много бързо. Но нашата училищна система е изградена за хора с лява ориентация на мозъка, каквато е голямата маса деца, каквато и ние, възрастните. Набляга се на повтарянето, рутината, организираността, праволинейността. Това бавно движение предизвиква у детето - индиго отегчение и то губи интерес, започва да се разсейва, да не внимава. Така тези специални деца грешно са диагностицирани като проблемни.

Изключително важно е индиговото или кристалното дете да бъде разпознато като различно, а не като неспособно. Ако различието му се уважава и отглежда правилно, детето ще израстне балансирано, ако не, това отношение ще доведе до дисфункционалност и проблеми.

От друга страна, като допълнение - чисто физически, тялото на индиговото и кристалното дете е много чувствително. Те често не понасят преработени храни и хранителни добавки. Сладките, изкуствено оцветени напитки, закуски, снаксове, пакетирани храни, шоколад, чипс и други водят до дисбаланс и хиперактивност.

В първите години от живота на детето минимализирайте шума и стреса. Това означава да сведете до минимум телевизията, електронните игри и игрите с елемент на насилие.

Окуражавайте го да свири на някакъв инструмент, да разказва, да чете, да рисува, да се занимава с креативни дейности - да моделира с пластелин, да играе на пясъка, да измисля различни начини да се забавлява. Всичко това в спокойна обстановка.

Най-важното - разберете своите деца, обичайте ги, подкрепяйте ги, бъдете търпеливи, отдавайте им необходимото време и така те ще растат щастливи и уверени.

Прочетете още:
Семейни забавления и игри в парка
Мъдри мисли от децата
В търсене на идентичност

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Таня4 ( преди 11 години )
Радвам се, че чета толкова точни и ясни определения за "несъществуващите Индиго - деца. Но вече има в България и много Индиго - възрастни,и не само у нас. Вече 1 година съяествува школа Индиго в БГ, която се разраства и в Европа.Akо имате въпроси - пишете ми (дъщеря ми е индиго, аз също). ***, моля те, ако не те затруднява, напиши ми подробности за школата в Москва, наречена "Международна академия за развитие на човека" . Благодаря предварително! Хармония, здраве и светлина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
bistra ( преди 11 години )
Kakva e razlikata mejdu indigovi deca i kristalni deca?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Bilqna ( преди 11 години )
Според мен тези деца нетрябва да се възприемат като различни ,защото са чувствителни.Просто трябва да разберем техният свят,който е много по красив от нашият ,изпълнен с много чувства.Но ние в ежедневието си сме погълнати от материализъм.Това ще ги направи още по-слаби и крехки и тога идват депресиите.Ако погледнем към тях с много обич и нежност едва ли ще бъдат толкова проблемни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Victoria Vselena ( преди 11 години )
Моето мнение, ме тази деца са много повече отколкото ние можем да си представим. Това са почти всичик деца, родени през последните години. Децата на новата епоха. За това трябвва да разрешим на децата си да ни учат, да ни подготвят за това как да бъдем техни родители, защото ние сме възпитани и расли в съвсем различни условия и цели. Таз идеца са дошли да спасят планетата и трябва да се вслушваме в тях. Нашите деца са нашите учители - просто се отворете ги слушайте - те знаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Ева ( преди 11 години )
Индиговите деца наистина съществуват. В Мексико има 1000 такива деца, в Китай те са 100 000, а в Москва има школа, наречена "Международна академия за развитие на човека". В нея децата се обучават така, че със затворени очи, използвайки мисловния си екран, да проектират върху него цяла книга и мигновено я запаметяват. В Русия има още 2 такива школи, а на територията на страната се раждат хиляди деца с паранормални способности.В България също има индигови деца. Някои от тях се обучават в един манастир, високо в планината, който се пази в тайна. Те работят с мисловния си екран и се обучават да виждат с различни части на тялото си. Нищо чудно, монасите от този манастир да са съвременните последователи на исихазма, практикуван в Средновековна България, който е безмълвна концентрация в областта на сърцето. Един от монасите-исихасти, владеел свещеното пространство на сръцето, е бил Патриарх Евтимий. Макар малцина да вярват в чудото, когато ръката на палача, вдигнала брадвата, за да го съсече, се е вкаменила.Българските деца, обучавани по древния начин да мислят и виждат чрез сърцето, обясняват как може да се постигне мир на земята. На въпроса как да продължим да живеем, те отговарят, че мирът живее във всеки човек и всички ние сме посланици на любовта. Трябва да започнем веднага да прилагаме тази истина, защото външната действителност е сътворена от вашия вътрешен свят, който се крие в човешкото сърце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар