Знаем за химията в хранителните добавки, в това число и в оцветителите. Сещаме се за натурални бои за яйца само по Великден, когато копираме стари рецепти от нашите баби. Ето как лесно можем да приготвим в домашни условия готварски бои от зеленчуци, плодове и подправки.

Зелен цвят – от пресен спанак, киселец или магданоз – нарежете стеблата и листата на много ситно, попарете ги в малко количество вода и прецедете.

Жълт – шафран – залейте една ч. л. с малко топла вода, оставете го да кисне за около час и прецедете.

Оранжев – сок от моркови или смесете жълта и червена боя

Кафяв – какао, силно кафе, карамел

Червен – сок от червено цвекло, малини, ягоди, вишни. Смачкайте плодовете и прецедете получения сок през марля. Изстискайте сок от червеното цвекло или го настържете на ситно ренде, залейте с малко количество гореща вода и пак прецедете сока.

Лилав – сок от боровинки.

Натуралните хранителни бои могат да се използват за оцветяване на крем, сладолед, шейкове, за украса на торти и др. Експериментирайте и с жълто сирене пастет от зелен хумус, червена картофена салата. В някои случаи не е нужно да попарваме продуктите, а можем директно да ги смесим с храната – например в пастета от боб или от сирене.

Домашните хранителни бои не са трайни и изсветляват, затова ги използвайте непосредствено преди консумация, няколко часа или до ден-два, като ги съхранявате в хладилника, плътно затворени в тъмно стъклено шише/буркан.

Има и няколко промишлени оцветители, които са с натурален произход:

E 162 – концентрат от червено цвекло – от ярко червено до виолетов цвят
E 160 c – екстракт от червена чушка – жълто-оранжев
E 100 – куркумин – жълт цвят, направен от корените на куркума
E 164 – жълт – от шафран
E 140 – зелен – от спанак и люцерна
E 163 – червен, виолетов, син – получен от черна боровинка и червено грозде.

Четете етикетите, ако не ви харесват съставките на някой продукт, направете си сами хранителни оцветители.

Снимка: Надежда Маринова

Прочетете още: