Меню

Щолен с марципан

4 декември 2013 | 16:00 | Михаела Лазарова
5 от 3 гласа
Добави в любими
2 супени лъжици суха мая
180 мл топло мляко
1 яйце
80 г  пудра захар
1/2 чаена лъжичка сол
80 г масло 
350 г пресято брашно
50 г стафиди
50 г сушени череши
50 г сушени захаросани портокалови корички
200 г марципан (бадемова паста) 
1/2 чаена лъжичка канела
За намазването и поръсването:
около 150 г масло
1 чаша пудра захар

Продукти
Приготвяне

Затоплете млякото и разтворете маята. Изсипете го в купа и към него добавете яйцето, солта, захарта, канелата, маслото. Разбъркайте добре и постепенно прибавяйте брашното. След като се оформи меко тесто за месене, сложете на плота за месене малко брашно и започнете да месите. Изсипете на плота сушените плодове и ги размесете с тестото.

Месете около 10 минути. Намажете една голяма купа с малко масло и поставете тестото в нея. Покрийте го с кърпа и оставете да втасва за около час. След като тестото е втасало, разточете го леко. Разточете марципан и го поставете в средата на тестото. Затворете краищата и го обърнете надолу, така че да не се развият.

Покрийте отново с кърпа и оставете да втаса още 40 минути. Пече се в предварително загрята фурна, върху хартия за печене на 180 градуса за 10 минути, след което трябва да намалите фурната на 150 градуса. Печете до готовност. След като щоленът се изпече, пригответе горещо масло. Намазвате щолена и поръсвате с пудра захар. След това отново мажете с масло и поръсвате с пудра захар. Най-накрая завършете само с поръсване на пудра захар.

Опитайте още:

Снимка: Reuters

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай