Коледната звезда е типично растение на късия ден т. е. развива листна маса през лятото, когато деня е дълъг, а зацъфтява през зимата, когато деня е къс. Този факт има решаващо значение за успеха при отглеждането и създаването на условия за цъфтеж.

Размножаването на коледната звезда става чрез вкореняване на зелени върхови резници през лятото. Резниците с добре развита коренова система се засаждат в не големи саксии 9-15 см. в богата, но много порьозна почва с pH =5, 5-6, 5 и достатъчно микроелементи, сред които желязото е от особено значение. В периода на вегетативно развитие – през лятото поинзецията може да се подхранва с разтвор на комплексен тор N P K = 20:10:20 в концентрация 1 г./л. за развитие на листна маса, докато през периода на цъфтеж трябва да се увеличи калиевото торене за формиране на цветовете.

В периода на развитие растенията се нуждаят от достатъчно светлина и температури 17- 21 C през нощта и 20 – 24 C – през деня в зависимост от сорта, докато в периода на цъфтеж могат да се запазят същите температурни стойности, при което се развиват по-едри прицветници, но растенията са по-изнежени и нетрайни, докато ако нощните се снижат с 2-3 градуса – прицветниците са по-дребни, но растенията са по- устойчиви в домашни условия.

Най-същественият въпрос при отглеждането на коледната звезда е постигането на нужната дължина на деня, за да се постигне оцветяване на прицветните листа / истинските цветове са дребни и невзрачни, но са заградени от ярки прицветници, които се наричат "цветове"/.

Тук трябва да се спазват много строго някои лесни за изпълнение "рецепти", защото в противен случай резултатът ще бъде или неуспех, или лошо качество на "цвета". Коледната звезда е много подходяща за отглеждане на нашата географска ширина, защото намаляването на деня е точно според "рецептата" т. е. нужно е да предпазвате вашата Поинзеция от светлинното замърсяване на околната среда, с което сме свикнали до такава степен, че дори не подозираме неговото съществуване. Осигурете възможност вечер със свечеряването за коледната звезда да настъпва абсолютна тъмнина . Дори близка светеща реклама или сиянието на близка осветена улица или голям жилищен блок могат да смутят цъфтежа й.

За добър цъфтеж е нужно да се осигури 14 часа пълен мрак и 10 часа дневна светлина, което може да стане просто чрез затъмняване на помещението в което " живее" коледната звезда или тя да се прибира в тъмен килер, гардероб или даже кашон. Отглеждане в помещение, в което се свети примерно след 17ч. гарантира, че коледната звезда няма да зацъфти, което е и причината за оплакванията на 80% от неуспелите любители. Простата рецепта е затъмняване в 17 – 18 часа вечер и откриване в 7 – 8 ч. сутрин.

Поинзецията се напада от гъбни и бактериални заболявания, които най-добре се развиват при ниски температури и висока влажност, както и от вредители, от които най-упорита и досадна е белокрилката. За да се избегнат неприятностите и тъжните загуби на растение трябва да се купуват само здрави растения и се спазва хигиената от първия миг след закупуването или вкореняването до цъфтежа на желаното растение и да се извършва периодична профилактика със съответните препарати, които се намират по селскостопанските аптеки.

Сортовите серии, които са най-подходящи са Freedom, Cortez, Star и Lilo и съответно техните разноцветни форми.
Можете да купите Коледни звезди от оранжериите на фирма Плантава.