С пухкаво или тънко тесто, чили, салам пеперони и с кашкавал, който се топи в устата! Как предпочитате вашата любима пица? Едно от най-любимите ни ястия има своята дългогодишна история. Днес в рубриката ни „Знаете ли, че?“ споделяме няколко апетитни факта за пицата.

94 % от американците ядат пица редовно.

От 1987 година октомври е приет като месец на пицата в САЩ.

Над 5 милиарда пици се продават по целия свят всяка година.

Жените са два пъти по-склонни от мъжете да поръчат зеленчуци като добавка на тяхната пица.

Най-бързата машина за пици в света може да направи 14 пици за 2 минути и 35 секунди.

Пицариите представляват 17% от всички ресторанти в САЩ.

Първият музей на пицата отваря врати във Филаделфия през 2012 година. В него може да се види най-голямата колекция от сувенири и предмети свързани с пицата. Тази колекция присъства и в книгата на Гинес.

Първата известна пицария Antica Pizzeria е открита в Неапол през 1738 година.

Знаете ли, че думата „пица“ е на повече от хиляда години? За първи път тя е спомената в латински текст, написан в южната част на Италия.

През 1835 година Александър Дюма, пътувал до Неапол, където отбелязал, че неаполитанските бедни хора не ядат нищо друго, освен диня през лятото и пица през зимата.

Първите американски градове, в които започва да се продава пица са Ню Йорк, Бостън, Ню Хейвън, Кънектикът.

Още по темата

Първата замразена пица се появява на пазара през 1962 година.

Според легенда пица „Маргарита“ носи името на кралица Маргарита Савойска.

Предшествениците на съвременните пици са били прости плоски хлябове, наречени фокача, които са били обогатявани с разнообразни подправки и сосове.

Смята се, че ранните пици често са били сладки, а не солени.

Снимка: istock