Тя, звездата

Силвина Фурнаджиева: Когато човек има желание, намира начин да се справи

15.08.2010г. / 16 55ч.
Джадала Мария
Силвина Фурнаджиева: Когато човек има желание, намира начин да се справи

Силвина Фурнаджиева работи като сътрудник портал и преводач в Програма „Глоб@лни библиотеки“, което, обяснено накратко, означава, че е човекът, който се грижи за уеб портала на програмата. Работила е и като заместник-главен редактор на списание .net. С нея се срещнахме, за да си поговорим по няколко теми, сред които програмата „Глоб@лни библиотеки" и изчезващ вид ли са библиотеките днес.

Разкажете ни накратко за проекта Глобални библиотеки?
"Глоб@лни библиотеки - България" е съвместна инициатива на Министерството на културата и Програмата на ООН за развитие. Партньори в реализацията са Българската библиотечно-информационна асоциация, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Националното сдружение на общините в Република България. Сред основните цели на програмата е осигуряването на равнопоставен достъп на всички български граждани до съвременни, ефективни и качествени информационни и комуникационни услуги. Най-непосредствената стъпка в тази посока е да се предостави възможност за ползване на информационни и комуникационни технологии на места, достъпни за цялото население, каквито в България са обществените библиотеки. За да постигне целите си, програмата ще предостави компютри, периферни устройства или, най-общо казано, информационно и телекомуникационно оборудване, на 900 обществени библиотеки в цялата страна. Освен това, 3000 служители от тези 900 и други 700 библиотеки ще преминат цялостна обучителна програма в четири тематични области: информационни технологии, управление на обществената библиотека, услуги в модерната библиотека и общуване и работа с хора.

Има ли България библиотечни традиции и добре подготвени кадри? Не изчезнаха ли библиотеките заедно с читалищата?
Да, България има както библиотечни традиции, така и отлично подготвени кадри, но за съжаление, липсата на финансови средства в последните години затруднява библиотечните служители да получат съвременно обучение и достъп до най-новите постижения в областта на библиотечните дейности, като това особено важи за библиотекарите, работещи в читалищни библиотеки в малки населени места. Въпреки това, нито библиотеките, нито читалищата са изчезнали: в момента в България има над 2000 работещи читалища, в които има и библиотеки. С помощта на програмата голяма част от тях предстои да бъдат модернизирани, за да отговорят по-добре на нуждите на своите посетители.

Има ли място в днешния ден за библиотеките и има ли живот в тях?
Разбира се - библиотеките и по света, и у нас постоянно се развиват, модернизират, предлагат нови услуги. Смятам, че те винаги ще имат своето място в ежедневието на много хора. Програма "Глоб@лни библиотеки – България" ще помогне този процес да се случи по-бързо и в България. Дори и в момента в типичната читалищна библиотека в едно малко селище има живот: хора от всички възрасти, от деца до пенсионери, имат нужда от информация и знания и на много места библиотеката е мястото, откъдето най-лесно и бързо могат да ги получат. Ето например какво сподели с екипа на програмата 14-годишна библиотечна потребителка от с. Крумово: "За мен библиотеката е място, където мога да остана сама със себе си и да се пренеса в света на книгите. Обичам да прекарвам голяма част от времето си в това уникално за мен място, сред многото книги. Мисля, че библиотеката е място, което е важно за живота и културата на всеки човек". А 75-годишен читател от с. Бенковски ни каза, че за него библиотеката е "една от най-важните просветни институции в селото".

Чете ли българинът днес, според Вас?
Да, и то не само вестници и списания.

Вие самата сте блогър. Как успявате да съчетаете професионалното си развитие и личния живот? Кога успявате да пишете в блога си?
За съжаление, свободното ми време за писане е малко, но когато човек има желание, намира и начин. Пиша предимно в почивните дни. Често се вдъхновявам от това, което се случва в работата ми, така че тя не ми пречи на блогването, дори бих казала, че му помага.

Кое в Интернет Ви харесва най-много?
За мен Интернет бърз, обективен, актуален източник на информация. Харесва ми това, че всеки, независимо къде се намира и какво мисли, може да изрази мислите си онлайн и да се свърже със съмишленици от целия свят.

Геройство ли е да си жена в днешно време?
Бих казала, че да. Задачките и предизвикателствата за една жена в днешно време са все повече, а времето - все по-малко. Всяка жена, която успява да се справи с предизвикателствата с усмивка, за мен е героиня.

Любимите Ви място, вкус, песен?
Любимите ми места са две: родният ми град Пловдив и българското Черноморие.
Любимият ми вкус - шоколад с ягоди.
Любимата ми песен - "Always Look on the Bright Side of Life" на Монти Пайтън, защото ми напомня, че каквото и да се случва, не бива да приемаме нещата прекалено сериозно.

Коментирай