RSS

5 от най-добрите адаптогени за цялостно здраве

За повече енергия и баланс

10.10.2018г. / 06 33ч.
Михаела Лазарова
Ашваганда. Снимка: istock

Ашваганда. Снимка: istock

Чували ли сте за адаптогени? Най-общо казано, с тази съвременна дума се описват билки и растения, имащи ревитализиращи или възстановителни свойства, които са нетоксични, използвани в продължение на хилядолетия за добро здраве.

Голяма част от билките, които ползваме в ежедневието са адаптогени, като босилека, женското биле. Споделяме още 5 от най-добрите адаптогени и техните ползи за здравето.

Амла

Амлата бива наричана още индийско цариградско грозде. Тя е популярна в аюрведа и за нея се смята, че забавя процесите на стареене, подпомага функциите на мозъка. Също така, амла повишава устойчивостта към заболявания, счита се подходяща за възстановяване на апетита, поддържане на здравето на черния дроб и подпомагане на здравето на костите, зъбите и косата. Богата на витамин С и други антиоксиданти.

Свойства: Противовъзпалително, антиоксидантно, антивирусно, леко слабително.

За какво е полезна комбинацията от мед и орехи

Мака

Мака е перуанско растение, смятано за един от най-добрите адаптогени. Най-често може да я намерите под формата на прах и може да се добавя в шейкове, десерти, ястия, дори към здравословната салата. Мака благоприятства либидото и хормоналното здраве при двата пола. Тя е богата на витамини и минерали.

Свойства: повишава имунитета, афродизиак, подобрява качеството на спермата.

Ашваганда

Този адаптоген действа положително при безпокойство, умора и безсъние причинено от стрес. Също така може да помогне за подсилване на имунитета.
Ашваганда успокоява централната нервна система.

Намалява възпаленията, облекчава артрита, подобрява функциите на ендокринната система. Консумацията на чай от ашваганда може да балансира функцията на щитовидната жлеза (при свръхактивна щитовидна жлеза) и надбъбречните жлези. В аюрведа често се използва за подпомагане на плодовитостта и жизнеността при мъжете.

Свойства: Имунен тоник, тонизираща плодовитостта, антиспазматичен, релаксиращ ефект, намалява високата кръвна захар, повишава либидото.

За колко време се храносмилат някои храни?

Гъба кордицепс

Тази гъба е известна още като рачи крак, рача нога и се използва за подпомагане здравето на бъбреците, при безплодие, сексуална дисфункция, замаяност и умора, слаб имунитет. Предлага се в аптеките и биомагазините под формата на хранителна добавка.

Свързани статии

Свойства: Защита на черния дроб и бъбреците, стимулира имунитета, при умора, повишава енергията, за дълголетие.

Елеутеро или сибирски женшен

Билка, която е подходяща за употреба и от двата пола. Подобрява когнитивната функция, подпомага здравето на имунната система, помага за поддържане на здравословни нива на холестерола, предпазва сърцето от вредното влияние на стреса.

В допълнение, адаптогенът намаляванощното събуждане, но не предизвиква сънливост през деня и подпомага възстановяването след настинки.

Свойства: Имунен тоник, действа хипогликемично, повишава издръжливостта, спомага за възстановяване след спорт.

 

Коментирай